Foto: Zeljko Hajdinjak / CROPIX

‘OVO JE KAP KOJA JE PRELILA ČAŠU!’ Umirovljenici bijesni na Milanovića zbog ‘omalovažavanja’ Dana državnosti: ‘To vrijeđa sve građane’

Autor: I.G.

Umirovljenici zajedno, politička platforma koju čine Stranka umirovljenika, Blok umirovljenici zajedno i Demokratska stranka umirovljenika, izrazili su duboko razočaranje i nezadovoljstvo predsjednikovim nedemokratskim stavom potpunog ignoriranja i negiranja Dana državnosti od strane predsjednika Zorana Milanovića. Ovaj datum se, prema odluci Hrvatskog sabora kao najvišeg zakonodavnog tijela u zemlji, slavi 30. svibnja.

Istaknuli su kako je njegova dužnost kao predsjednika da predstavlja sve građane Hrvatske bez obzira na političke stavove i uvjerenja, uključujući i njegovo osobno.

Podsjećaju da su državni praznici u svakoj demokratskoj zemlji važni za očuvanje nacionalnog identiteta i jedinstva, te je od iznimne važnosti da svi dužnosnici, uključujući i Predsjednika Republike, svojim ponašanjem daju osobni primjer poštovanja vlastite države u svim takvim prilikama.


Umirovljenici zajedno ocijenili su da Milanovićevo nesudjelovanje na događanjima namijenjena obilježavanju Dana državnosti šalje negativnu poruku javnosti, pa i onoj međunarodnoj, jer se od predsjednika države očekuje da svojim ponašanjem bude primjer poticanja nacionalnog jedinstva, da će poštovati i promicati demokratske vrijednosti te da će te kao legalist poštovati svaku demokratski donesenu odluku Hrvatskog sabora.

“Kakvu vi to poruku šaljete javnosti ako javno negirate i ne priznajete odluke najvećeg zakonodavnog tijela, Hrvatskog sabora? Sa zebnjom se pitamo kakve i koje bi to vi zakone poštovali ili provodili kada bi kojim slučajem imali vlast u svojim rukama ako ne poštujete demokratski donesene zakone?”

Upitali su i nije li Dan državnosti i vrijeme za prisjećanje i odavanje počasti svima onima koji su svoje živote utkali u temelje neovisnosti Hrvatske.

U otvorenom pismu Milanoviću dodali su kako su i mnogi članovi političke platforme Umirovljenici zajedno u početku njegovog mandata “možda čak i s određenim simpatijama gledali na neke vaše neobične postupke, retoričke bravure ili ponašanje, no s vremenom se istopilo njihovo strpljenje i potrošili svi krediti za toleriranje sve češćih ispada koji ne dolikuju jednom ozbiljnom predsjedniku demokratske i neovisne države”.

“Omalovažavanje Dana državnosti je kap koja prelila čašu i kap radi koje ste zasigurno izgubili potporu mnogih umirovljenika radi čijih ste glasova danas upravo vi predsjednik RH”, poručili su Milanoviću Umirovljenici zajedno.
Autor:I.G.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.