Foto: Wochit / Babushkinsky Court Press Office/Anadolu Agency via Getty Images

‘OVO JE KAO KINESKI RADNI LOGOR’ Ruski oporbeni vođa očajan u zatvoru: ‘Tjeraju me da gledam državnu televiziju osam sati’

Autor: Dnevno.hr

Ruski oporbeni političar Aleksej Navaljni dao je prvi intervju iz zatvora koji je usporedio s ‘kineskim radnim logorom’.

Dodao je da je prisiljen osam sati gledati državnu televiziju.

Navaljni služi zatvorsku kaznu od dvije i pol godine u Pokrovu, 100 kilometara istočno od Moskve.

Za New York Times rekao je da su dani teškog rada u sovjetskom gulagu završeni, no sada su zamijenjeni, kako kaže, ‘psihološkim nasiljem putem ispiranja mozga i propagande’.

“Možete zamisliti tetovirane mišićave muškarce s čeličnim zubima, koji se bore noževima za krevet kraj prozora. Morali biste zamisliti nešto kao kineski radni logor, gdje svi marširaju u redu, a kamere su na sve strane. Također, prisutna je konstantna kontrola i kultura cinkanja”. rekao je Navaljni za Guardian.

Navodi i da čuvari gledaju njega i ostale zatvorenike dok gledaju ‘državnu propagandu’, a pri tome im ne dopuštaju da čitaju ili pišu, a ako netko zaspi, odmah ga probude. No, Navaljni i dalje vjeruje da će se jednog dana okončati vladavina predsjednika Vladimira Putina.

Kako tvrde obavještajne službe, Navaljni je prošle godine otrovan nervnim agensom, a nakon što se s liječenja iz Njemačke u Rusiju vratio u siječnju, odmah je po dolasku na aerodrom u Moskvu uhićen i osuđen da je prekršio uvjetnu kaznu. Kremlj tvrdi da ne stoje iza trovanja Navaljnog te da zatvorska kazna nije politički motivirana. Ovog mjeseca optužen je za nova kaznena djela zbog čega bi mogao ostati u zatvoru još tri godine. Ako ga sud proglasi krivim, na slobodi bi mogao biti najranije nakon 2024. godine.




Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.