fbpx

‘OVO JE JAKO OPASNO, MOGLI BISMO PRIČATI O NESTAŠICI HRANE!’ Hrvatskoj prijeti ozbiljna kriza: ‘Cijene će ići dolje jer ljudi više neće moći trošiti’

Autor: N.K

U petak se u Zagrebu u hotelu Westin u organizaciji portala Geopolitika.news i Motus Medije održala konferencija o energetici na kojoj su vodeći hrvatski stručnjaci i analitičari s područja energetike govorili o ekstremnom poskupljenju energenata, europskoj energetskoj politici te o tome kakva zima čeka Hrvatsku.

U dvjema panel-diskusijama i uvodnim analizama vodećih znanstvenika na području energetike i makroekonomije raspravljalo se o tome kakva zima čeka Hrvatsku, imamo li dovoljno energenata za gospodarstvo i grijanje te kako se u tvrtkama dočekuje recesijska godina.

Pušu novi vjetrovi u energetici

Ravnateljica uprave za energetiku Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, Kristina Čelić održala je uvodnu riječ o energetskoj transformacije Europe. “Mi smo u zadnjih godinu bili izloženi nevjerojatnim dinamičkim procesima koji su se dogodili u energetskom sektoru na koje je Vlada morala žurno i učinkovito odgovoriti. Brojne kompanije susrele su se s problemima, plin je počeo nedostajati i tako se ušlo u novu 2022. godinu. Početkom 2022 godine za novi regulacijski period koji je počinjao od 1. travnja, bilo je izazovno postaviti cijene električne energije univerzalne usluge, dakle za kućanstva i cijene koje su trebale biti za one koji koriste plin u kućanstvima. Međutim, s obzirom na visoke cijene plina koje su tada iznosile prosječno, još smo se držali nizozemske burze i TTF-a smo došli do nekih 41 euro po megavatsatu. Tada se pristupilo prvom paketu pomoći našim građanima, kućanstvima, ali i poduzetnicima. Nažalost, cijene plina su nakon toga otišle u nebo, jednostavno nekontrolirano.


Od 24. veljače dogodila se brutalna agresija Ruske federacije na Ukrajinu i tada su zapravo sva ta nastojanja za stabilizaciju cijena energenata krenula u nekontrolinom smjeru. Dva elementa su važna sada za promatranje energetskog sektora, a to je ostati u fazi investicija u kojoj je bilo tržište nakon oporavka od covida, svih procesa koji su tada zaustavljeni, a onda i ruska agresija koja je dodatno destablizirala tržište. Jako pozdravljam ovu riječ “eurotransformacija” jer se učinilo sve da se ne ispusti iz vida zelena tranzicija, ali da se tržište istovremeno transformira. To se još uvijek događa. Prva reakcija na sve ovo je bila “Repower EU”. On je donio neke osnovne postavke što treba napraviti po pitanju štednje energije, energetske učinkovitosti i prelasku na zelenu energiju. Prvenstveno su naglašene solarne, kratkoročne investicije i ono što se može napraviti u solarnim elektranama na zauzetim prostorima. Tu je nekih 16 gigawata stavljeno u brzi “pipline”, a govori se i o korištenju biometana kao izvora u budućnosti. Dakle, zadano je ono što se može učiniti odmah, štednja i učinkovitost i što se neki srednjeročni period može dogoditi. Europa je odlučila prestati uvoziti rusku naftu jer je pogledala svoju infrastrukturu i rekla da može obraditi dovoljno nafte za svoje potrebe. Međutim, što je s plinom? Tu odgovor nije bio tako pozitivan”, rekla je.

“LNG je kao protočni bojler”

U prvoj panel diskusiji na temu “Europa bez plina: kako će EU osigurati energetsku stabilnost?” sudjelivali su Marin Zovko, član Uprave INA-e, Danijela Šimović iz LNG-ja Hrvatska, Zvonimir Šibalić, savjetnik Uprave PPD-a te Igor Dekanić, energetski stručnjak.

Danijela Šimović iz LNG-a Hrvatska govorila je o ovom strateškom hrvatskom projektu.

“Proširenje kapaciteta LNG Hrvatska s 2.9 na 6,1 milijardi kubičnih metara plina je trenutačno u pripremi, nabava je u tijeku, Ministarstvo gospodarstva sad hitno treba osigurati sredstva kroz EU fondove kako bi se nastavilo s projektom. LNG s povećanim kapacitetom bi trebao početi raditi u plinskoj sezoni 2024/2025. Treba upozoriti hrvatsku javnost da preko LNG terminala plin samo ide. U onom trenutku kad plin ode od nas, ne znamo kamo ide. LNG terminal je kao protočni bojler. Prekrca brod, istovari ga i ukrca na kamione ili brodove i za taj plin kad uđe u transportni sustav RH LNG ne zna kamo ide, kome je prodan”, objasnila je Šimović način funkcioniranja LNG-ja. Zakupci su HEP i INA koji bi se trebalo pobrinuti za potrebe hrvatskog tržišta.

“Fosilni energenti su stvar prošlosti”

Stručnjak za energetiku Igor Dekanić naglasio je kako fosilnim energentima doista ističe vrijeme.

“Fosilni energenti jesu stvar prošlosti, postat će stvar prošlosti, to moramo shvatiti. Ova kriza u Europi će tome pomoći. Hrvatska ima još nešto ugljikovodika i to treba iscrpiti što prije. Treba ulagati što više u razvoj i nova znanja. Ova kriza je prilika za Hrvatsku da treba graditi nešto proizvodne ekonomike u sklopu nove energetike”, rekao je profesor Igor Dekanić.
Na novinarsko pitanje do kada će trajati rast cijena energenata profesor Dekanić je odgovorio da bi nam za to trebala kristalna kugla i da bi nam baba Vanga eventualno mogla precizno odgovoriti.

Sve dok traje rat u Ukrajini imat ćemo visoke cijene energije. Cijene bi se mogle stabilizirati onda kada zaraćene snage sjednu i počnu pregovarati. Neće se nikada vratiti na ono staro kao što je bilo prije rata u Ukrajini, ali bi veće cijene energije mogle omogućiti ulaganje u obnovljive izvore energije”, rekao je Dekanić.

Zvonimir Šibalić, savjetnik Uprave PPD-a rekao je kako u ovoj krizi imamo sreće jer u zimu ulazimo s toplim vremenom.
“Ne postoji model koji bi mogao predvidjeti cijene na svjetskom tržištu. Imamo sreće što smo u zimu krenuli s toplim vremenom te su skladište plina još uvijek potpuno puna, ništa nije izvlačeno iz njih. Studeni je također počeo dobro, a sad gledamo dan za danom kakva će biti vremenska prognoza i kako će se nastaviti, rekao je.

INA ulaže u istraživanja

Član Uprave INA-e Marin Zovko otkrio je kako tvrtka ulaže velik novac u istraživanje.

Prvih devet mjeseci ove godine smo duplo više uložili u istraživanje nego u cijeloj prošloj godini. Naravno, ako dođe do poreza na ekstraprofit kao što ga najavljuju Vlada i EU morat ćemo optimizirati naša ulaganja i vidjeti kako će se nastaviti dalje s ulaganjima”.

 

Autor:N.K
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.