Foto: Miroslav Lelas/PIXSELL

PRESEDAN! NEVIĐENO! Ministru zabranili da govori? Traži se smjena načelnika Glavnog stožera OS RH! ‘Rekao sam da sjednemo muški. Ne da cvilimo’

Autor: M.P.

Na istom mjestu, u Požegi na svečanosti prisege 32. naraštaja ročnika koji su na dragovoljnom vojnom osposobljavanju, okupili su se predsjednik Republike Zoran Milanović, ministar obrane Mario Banožić i načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH admiral Robert Hranj.

Kao grom iz vedra neba odjeknulo je da je Banožić zatražio smjenu Roberta Hranja.

“Zbog nepoštivanja Zakona o obrani i zbog toga što mu je onemogućio da se govori”, pojasnio je ministar Banožić.

O “grijesima” načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga RH

“Tražim smjenu zbog nepoštivanja zakona obrane. Evo ovaj danas. Jeste li ikad imali slučaj da se na ovakvom skupu zabrani ministru da govori? Ja sam predložio da sjednemo onako muški. Ne da cvilimo. Ajde, sjedaj!”, rekao je ministar.

Milanović je u jednom trenutku prošao pokraj ministra i nije ga niti pozdravio.

O sprečavanju droge unutar vojske u Delnicama

Prokomentirao je izjavu Milanovića oko raspačavanje droge unutar vojske u Delnicima.

“Neću se nikada baviti Milanovićevim izjavama. Ono što je bio zaključak sastanka je bila nulta stopa tolerancije bilo kakvog oblika opijata u hrvatskoj vojsci.”




MILANOVIĆ ‘ŠAMARA’ MINISTRA! ‘Zna se tko je Damir Krstičević. Ovaj je pao s kruške. Neki su krvarili u rovu i oznojili se da bi došao mali baja’

 




Reakcija ministarstva obrane

Oko zabrane držanja govora uskoro se priopćenjem obratilo i Ministarstvo obrane.

“U skladu sa Zakonom o obrani ministar obrane donio je 28. listopada 2021. Odluku o održavanju svečane prisege 32. naraštaja ročnika na dragovoljnom vojnom osposobljavanju u Vojarni 123. brigade HV u Požegi 29. listopada 2021. u 13.30 sati s programom svečane prisege. Program svečane prisege 32. naraštaja ročnika na dragovoljnom vojnom osposobljavanju u skladu s Uredbom o unutarnjem ustrojstvu Ministarstva obrane izradio je Samostalni odjel za protokol Ministarstva obrane, na prijedlog Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske.

U Programu su bili predviđeni govori načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske, ministra obrane i Predsjednika Republike Hrvatske.

Predsjednik Republike Hrvatske donio je 28. listopada 2021. Naredbu, za koju nema uporišta u Zakonu o obrani, kojom je odredio Program svečane prisege u kojem je govornik na svečanoj prisezi u Požegi jedino Predsjednik Republike Hrvatske te je zabranio govor ministra obrane na svečanoj prisezi. Načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske odbio je provesti svojom zapovijedi Odluku ministra obrane od 28. listopada 2021. te je 29. listopada 2021. donio Zapovijed kojom je proveo Naredbu i Program Predsjednika Republike Hrvatske za svečanu prisegu u Požegi.

Domaćin vojne svečanosti u Vojarni 123. brigade HV u Požegi su Oružane snage Republike Hrvatske odnosno Ministarstvo obrane i svečanost se odvija u vojnoj lokaciji. Zakonom o obrani propisano je i to da se vojnim lokacijama smatraju nekretnine u vlasništvu Republike Hrvatske koje su dane na upravljanje i raspolaganje Ministarstvu obrane. Navedenim postupanjem Predsjednik Republike Hrvatske kao vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Republike Hrvatske i načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske prekršili su Zakon o obrani.

Prvi put u povijesti bilo je zabranjeno ministru obrane obratiti se na događaju u Oružanim snagama te je ministar obrane Mario Banožić zatražio ostavku načelnika Glavnog stožera OS RH admirala Roberta Hranja. „Ako ne možeš poštivati zakon, ako ne možeš trpjeti pritisak osobe koja kad nema argumente da bi sjeo za stol, kao što to već šest mjeseci nema, za održati jedan brifing i razgovarati sa mnom o stanju u vojsci, o kadrovskoj politici, o temama u kojima svi troje moramo sudjelovati, onda ja ništa drugo ne mogu reći, nego da imamo ozbiljan problem“, istaknuo je ministar Banožić, stoji u priopćenju MORH-a.

Autor:M.P.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.