fbpx
Foto: Wotchit/ SAVO PRELEVIC / AFP

‘OVIM METODAMA SU UNIŠTAVALI SUŽIVOT U HRVATSKOJ!’ Litre o SPC-u: ‘Huškali su na ratnu pobunu!’ Crna Gora ponižena

Autor: N.K

U Crnoj Gori protivno želji Crnogoraca, Srpska pravoslavna crkva je u njihovom manastiru kojeg smatraju svetim nacionalnim mjestom ustoličila svog metropolita Joanikija. Žestoki prosvjedi nisu pokolebali srpsko vodstvo da odustane od ovog čina koji većina komentatora smatra sramotnim poniženjem Crne Gore i pokušaju Aleksandra Vučića da Crnu Goru vrati pod srpski utjecaj.

Dok EU i međunarodna zajednica samo promatraju i čekaju razvoj situacije, pojedini domaći političari reagirali su na ove događaje i snažno osudili ustoličenje.

Među njima je i zastupnik Hrvatskih suverenista Marko Milanović Litre koji je rekao kako izjava novog mitropolita Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori Joanikija o nedjeljivom pravoslavnom narodu otkriva djelovanje SPC-a, koji idejom da je svaki pravoslavac u Hrvatskoj Srbin otežava suživot u Hrvatskoj.

Iste metode druga zemlja

“Istim, ali prilagođenim metodama, SPC je djelovao i u Crnoj Gori”, priopćio je u nedjelju saborski zastupnik Hrvatskih suverenista (HS) Milanović Litre.

Metropolit SPC-a crnogorsko-primorski Joanikije ustoličen je u nedjelju ujutro u povijesnoj vjerskoj prijestolnici Crne Gore na Cetinju usprkos protivljenju nekoliko tisuća prosvjednika, a svemu je su prethodili veliki prosvjedi u kojima je i mnogo ozlijeđenih, što policijskih službenika što prosvjednika.

Joanikije i nekad zagrebački Porfirije, spustili su se u ‘crnogorsku meku’ helikopterom u pratnji specijalaca naoružanih do zuba, a u međuvremenu, kao da poniženja nije bilo dovoljno, svećenici SPC-a u samostanu su pjevali pjesme o srpskoj vojsci na Kosovu. Helikopter su koristili jer su ceste od Podgorice do Cetinja bile blokirane.

Negiranje crnogorske nacionalnosti i vjere

Saborski zastupnik HS-a Milanović Litre u priopćenju navodi kako je “novoustoličeni mitropolit Joanikije danas izjavio – ‘Nećemo se baviti stranačkom politikom niti se poistovjećivati sa bilo kojom partijom. Jedna je i nedjeljiva crkva kojom služim pa je zato za mene jedan i nedjeljiv pravoslavni narod koji mi je bogom podijeljen bez obzira kako se tko izjašnjava'”. Zaključuje da “upravo ova izjava otkriva suštinu problema politika i vrijednosti oko kojih se zasniva djelovanje SPC-a”.

Ratni huškači

Dodaje kako su iz SPC-a “tijekom Domovinskog rata huškali na ratnu pobunu, a kada su izgubili rat krenuli su u diplomatski bitku. Nastavili su s tezom ‘nedjeljivog pravoslavnog naroda’ i promociji ideje kako je svaki pravoslavac u Hrvatskoj zapravo Srbin i time još dodatno otežavali suživot u Hrvatskoj”.
Milanović Litre ipak izražava optimizam jer smatra da su Crnogorci pokazali da još uvijek imaju nacionalnu svijest i ponos usprkos velikim pritiscima iz Srbije.

Autor:N.K
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.