fbpx
Foto: CROPIX

‘OVDJE NIJE BILO USTAŠA, ALI BILO JE ČETNIKA!’ Odana počast žrtvama Borova, svjedočanstva su jeziva: ‘Uzeli su novac i sve što sam imao, rekli su da mi neće više trebati’

Autor: Dnevno.hr

Komemorativnim programom “Žrtva Borovo naselja za domovinu”, polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kod ostataka Borovo commerca u čijem se podrumu 1991. nalazila Ratna bolnica i sklonište, u subotu je obilježena 31. obljetnica stradanja vukovarske četvrti Borovo naselje.

Naime, na današnji dan 1991. ubijena je 51 osoba, a u tri mjeseca opsade Borova ukupno 176 branitelja i civila, dok je 48 još uvijek nestalih. U ime predsjednika Vlade počast ubijenima polaganjem vijenca i paljenjem svijeće odao je potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved.

“Nažalost, umjesto slobode ovdje je mnoge od hrvatskih branitelja i civila zatekla smrt, a za mnoge od njih još uvijek ne znamo njihovu sudbinu. Zato su naša misija i prioriteti pronaći sve ostale. Prošli tjedan imali smo identifikaciju dvojice naših Vukovaraca, a ovaj tjedan pronašli smo posmrtne ostatke dvojice muškaraca čiju identifikaciju uskoro očekujemo”, izjavio je novinarima ministar Medved.


‘Te 1991. ovdje nije bilo ustaša, ali je bilo četnika’

Istaknuo je da je iz odgovornosti prema žrtvama Ministarstvo uspostavilo institucionalni okvir i međuresornu suradnju svih nadležnih tijela kao odgovorno na prevažno pitanje nestalih osoba.

Vijence su položila i svijeće zapalila i brojna druga izaslanstva među kojima i Udruge “Vukovarska majka” čija je predsjednica Manda Patko u govoru kazala kako Vukovarci i danas traže pravo na istinu.

“Te 1991. ovdje nije bilo ustaša, ali je bilo četnika. Bila je JNA, bile su pomiješane zvijezda i kokarda. ‘Oslobađali’ su nas od 18. od 20. pa i dalje – od naših sinova, muževa, majki, kćeri, očeva. ‘Oslobađali’ su nas od života”, poručila je Patko.

‘Uzeli su novac i sve što sam imao. Rekli su kako mi to više neću trebati’

Pripadnik 204. vukovarske brigade Boško Marin na današnji dan 1991. bio je zarobljen kod Borovo commercea, a kasnije je zatočen u srbijanskom logoru Stajičevo.

“Došao sam tu sa skupinom suboraca spašavati ranjenike i civile iz zgrade Commercea koja je gorjela. Dočekali su nas i zarobili. Odmah je uslijedila selekcija. Prislonili su nas uz zgradu, pretresli i natjerali me da se skinem gol. Uzeli su novac i sve što sam imao uz sebe. Rekli su kako mi to više neću trebati. Odveli su nas potom u tvorničku halu gdje su ubijali ljude. Preda mnom su ubili jednog čovjeka. Tada je naišao jedan časnik JNA i rekao da nas izvedu i tako sam spasio glavu”, kazao je Marin, koji je završio u logoru u Stajićevu.

I “Žene u crnom” iz Beograda ponovne pozvale na otvaranje arhiva u Srbiji
‘Žene u crnom’ iz Beograda odale počast

Počast žrtvama Borova naselja i ove su godine došli odati i članovi i članice Udruge “Žene u crnom” iz Beograda.

“I s ovoga mjesta pozivamo da se istina o nestalima utvrdi otvaranjem svih arhiva u Srbiji, i vojnih i civilnih. Tragedija nestalih je jedna beskrajna patnja i ona ne bi smjela služiti niti za bilo kakve političke obračune, već isključivo da se zadovolji pravda”, poručila je koordinatorica udruge Staša Zajović.

Navela je kako su članovi Udruge “Žene u crnom” prije dva dana bili u logoru Stajićevo gdje su postavili spomen ploču u znak poštovanja i pijeteta prema žrtvama i logorašima Stajićeva, “kao i otpora protiv zločina počinjenih u naše ime u Srbiji”, rekla je Zajović.
‘Svaka stradalnička obitelj nosi svoj križ’

Među okupljenima bio je i Dalibor Đurđek, predsjednik Udruge obitelji zatočenih i nestalih branitelja Varaždinske županije i sin nestalog varaždinskog policajca Ivana Đurđeka.

“Zajedno sa 185 pripadnika Varaždinske i Međimurske županije moj je otac došao u Vukovar 18. rujna 1991. i ostali su do kraja obrane Vukovara i Borova naselja. Znamo da je ovih dana bio ranjen i nalazio se u Borovo commerceu, ali ne znamo što se dalje s njim dogodilo”, kazao je Đurđek, naglasivši da svaka stradalnička obitelj nosi svoj križ.

“Nažalost, mnogi od nas još uvijek nisu našli istinu o svojima najmilijima, ali dok živimo mi se nadamo”, kazao je Dalibor Đurđek, koji se zajedno s nekoliko tisuća okupljenih nakon prigodnog programa uputio u koloni sjećanja do crkve Gospe fatimske u kojoj će biti služena sveta misa.

“Svjedočenjem protiv zaborava”

Na obali Dunava u Borovu, nekadašnjem Borovu Selu, komemorativnim skupom “Svjedočenjem protiv zaborava” u popodnevnim satima odat će se počast stradalim braniteljima i civilima koji su na dunavskoj obali ubijani, a tijela im bacana u rijeku.

Položit će se vijenci i upaliti svijeće i na Farmi Lovas, gdje su iz masovne grobnice 2001. ekshumirane 24 žrtve ubijene u Borovu naselju i Vukovaru, čiji su posmrtni ostaci bili pomiješani s ostacima uginule stoke.

U organizaciji “Vukovarskih majki” polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kasnije popodne u Borovu naselju odat će se počast i kod Spomen-obilježja nestalima u Domovinskom ratu.

Po podacima vukovarskih stradalničkih udruga, u trenutku okupacije 19. studenoga 1991., u bolnici i skloništu u Borovo commercu nalazilo se oko 800 civila i ranjenika. Neprijatelji su ga gađali tenkovima i zapalili, a po ulasku velikosrpskog agresora u taj prostor nasilno je odvedeno, izloženo torturama i ubijeno 115 branitelja i civila.

Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.