Cropix/Ilustracija

Ovakve beneficije ne nudi nijedan poslodavac: U pet godina možete zaraditi 525 tisuća eura

Autor: Dnevno.hr/I.J.

Ostalo je manje od 100 dana do izbora za Europski parlament, prvih otkako je Velika Britanija službeno izašla iz Europske Unije. Naime, Hrvati će 9. lipnja izaći na izbore gdje će birati novih 12 eurozastupnika koji će predstavljati Hrvatsku tijekom pet godina mandata.

Hrvatsku u Europskom parlamentu u ovom trenutku predstavljaju Biljana Borzan (SDP), Valter Flego (IDS), Sunčana Glavak (HDZ), Ladislav Ilčić (Hrast), Romana Jerković (SDP), Mislav Kolakušić (nezavisni) Predrag Fred Matić (SDP), Tonino Picula (SDP), Karlo Ressler (HDZ), Ivan Vilibor Sinčić (Živi zid), Tomislav Sokol (HDZ) i Željana Zovko (HDZ), a tko će ih zamijeniti saznati će se nakon izbora u lipnju.

Pravo predlaganja stranačkih lista za izbor članova u Europski parlament imaju sve političke stranke registrirane u Republici Hrvatskoj na dan raspisivanja izbora u Narodnim novinama.

Foto: Tonci Plazibat / CROPIX

Dnevnice u paušalnom iznosu od 320 eura

Eurozastupnici koji odu u Europski parlament mogu računati na visoke plaće i brojne beneficije. Dosada su mjesečno primali bruto plaću od 8750 eura. što znači da bi u pet godina dobili 525.000 eura bruto. Na tu plaću obračunavaju im se europski porez i doprinosi za osiguranje. Kad se to odbije, ostane im najmanje 6800 eura, barem prema donedavnim budžetima.

Paušalna naknada od 4500 eura mjesečno namijenjena je za najam ureda, telefonske troškove, računala, organizacije konferencija i izložbi, a ona se prepolovi za zastupnike koji neopravdano izostanu s polovice plenarnih sjednica u jednoj godini.

Osim redovne plaće, mogu računati na dnevnice u paušalnom iznosu od 320 eura za svaki dan službenog puta u Bruxellesu ili Strasbourgu. Da bi je dobili, moraju se potpisati na popis nazočnih zastupnika. Ta naknada pokriva troškove hotela, obroka i sve ostale troškove.

Foto: Matija Djanjesic / CROPIX

Osigurana naknada za putne troškove

U slučaju da zastupnici, čak i ako nazoče sjednici i potpišu se na popis nazočnih, na dane glasanja propuste više od polovice poimeničnih glasanja, dobivaju polovicu tog iznosa. Zastupnicima u Europskom parlamentu je osigurana i naknada za putne troškove, a godišnje mogu opravdati 4454 eura.
Uz sve te beneficije, pravo na povrat dvije trećine svojih medicinskih troškova. Prestankom rada na zastupničkoj poziciji ne prestaje i njihovo financiranje. Eurozastupnici koji su odradili minimalno jednu godinu mandata u Europskom parlamentu imaju pravo na ”džeparac” u iznosu mjesečne zastupničke plaće za svaku godinu koju su proveli u Europskom parlamentu.

Svoju zastupničku mirovinu mogu zatražiti već sa 63 godine. Ona iznosi 3,5 posto zastupničke plaće za svaku punu godinu koju su proveli u Parlamentu i isplaćuje se iz budžeta Europske unije.
Autor:Dnevno.hr/I.J.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.