FOTO: TUDJMAN.HR

OVAKO JE OSNOVAN HDZ Ovo su pikanterije oko stavranja stožerne hrvatske stranke!

Autor: Danijel Radman, Dražen Krajcar

U prostorijama nogometnog kluba Borac prije 31 godinu je osnovan je HDZ.

Lokacija je bila posve slučajna, inicijalna ideja bila je da se stranka osnuje u hotelu Panorama, no kako je policija zabranila održavanje skupa trebalo je pronaći hitno rješenje za koje su pobrinuli Miroslav Kutle i Ćiro Grubišić.

Zanimljivo, osnivačkoj skupštini prisustvovalo je samo 48 ljudi. Trajala je kratko, samo oko pola sata, jer je postojao strah od upada policije, a dr. Franjo Tuđman je izabran za prvog predsjednika novoosnovane stranke.

Ideja o organiziranju stranke došla je krajem 80-ih od hrvatskih intelektualaca i disidenata kao odgovor na sve izraženiju velikosprsku politiku Slobodana Miloševića.

Samoj osnivačkoj skupštini prethodilo je nekoliko sastanaka, a inicijativni – održan tajno – održan je u siječnju 1989. Domaćin je bio Ante Ledić koji je u svojoj klijeti u Stošincu u pokraj samoborske Plešivice ugostio niz osoba (osim Tuđmana i domaćina Ledića, bili su tu i Marko Veselica, Vlado Veselica, Drago Stipac, Tomislav Ladan, Anto Matković, Ivan Maglica, Hrvoje Šošić, Vlado Marić, Mladen Marić, Nikola Gagulić, Vlado Jurčević, Marko Turić… ) koje će kasnije imati povijesnu ulogu u stvaranju stožerne hrvatske stranke, kako HDZ-ovci vole reći za sebe, iako će se neki, poput braće Veselica ili Stipca politički ostvariti u drugim strankama.

Da se stranka zove baš Hrvatska demokratska zajednica zaslužan je Tomislav Ladan. Naime, kao jezikoslovac Ladan je upozorio da je prvi prijedlog Hrvatski demokratski zbor isuviše podsjeća na vojnu formaciju te je izbor pao na riječ “zajednica”.

Mjesec dana poslije Tuđman je i službeno na tribini Društva književnika u Zagrebu najavio osnivanje Hrvatske demokratske zajednice. Reagiralo je tada okružno javno tužiteljstvo i pokrenulo prekršajni postupak protiv Tuđmana, osumnjičili su ga da je prekršio sudsku zabranu javnog istupanja. No, postupak je obustavljen jer je Tuđanu zabrana javnog istupanja u roku od pet godine istekla još 1988.
I onda je došao taj 17. lipnja. Tuđman je na Jarunu preuzeo riječ i u uvodnom je govoru naglasio da, ako policija upadne, stranka će se smatrati osnovanom. Vjeruje se da je Tuđmana za predsjednika stranke predložio Branimir Glavaš, a odluka je donesena jednoglasno iako je početna ideja bila da predsjednik postane Marko Veselica. No, kako se Veselica nije pojavio na Jarunu, povijest (HDZ-a) otišla je u drugom smjeru.

Potpredsjednici stranke postali su Vladimir Šeks, Dalibor Brozović i Krešimir Balenović, a među prisutnima od istaknutih politčkih aktera bili su i Josip Manolić i Ivan Bobetko. Prisutna je bila i Ankica Tuđman, ona zapisivala je i bilježila tijek skupštine, dok je sin Stjepan fotografirao.

(VIDEO) ŠOK! Evo ZBOG KOGA je general Bobetko bio na ispitavanju u DORH-u!
 

GOLDSTEIN: Samostalna Hrvatska je Tuđmanova fiks ideja! Otvorio je vrata ustašizaciji države

 

Autor:Danijel Radman, Dražen Krajcar
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.