Foto: Guliver

Ovako je govorio upucani premijer: Imao je svašta za reći o islamu i migrantima

Autor: V.S

Slovački premijer Robert Fico upucan je nakon sjednice vlade u Handlovi, oko 150 kilometara sjeveroistočno od Bratislave, a prema najnovijim informacijama slovačke Vlade u kritičnom je stanju.

Fico je, u očima Europske Unije, postao poprilično kontroverzna figura zbog svojih stavova o Islamu, migracija i rata u Ukrajini, a lani je pobijedio na izborima te sastavio vladajuću koaliciju sa slovačkim nacionalistima i strankom Glas.

U kampanji se zalagao za uskraćivanje vojne potpore Ukrajini i obećavao da će učiniti sve kako bi se što prije organizirali mirovni pregovori, a pamte se i njegove izjave iz 2016. kada je Europu potresala izbjeglička kriza.

Foto: Guliver

‘Štitimo Slovačku’

“Islamu nema mjesta u Slovačkoj! Problem je što muslimani žele promijeniti lice zemlje”, rekao je tada, dodavši da Vlada “nadzire svakog muslimana na našem teritoriju”.

Tijekom svoje posljednje kampanje za premijera, Fico je, u pozadini transparenta s natpisom “Charinme Slovensko” (“Štitimo Slovačku”), rekao da “tisuće terorista i boraca Islamske države ulaze u Europu s migrantima”.

“Mogu vam reći da nikada nećemo dovesti niti jednog muslimana u Slovačku”, rekao i održao riječ, prihvativši samo 180 kršćanskih sirijskih izbjeglica u zemlju.

Zapaženo je prošla i njegova odluka da prekine komunikaciju s četiri vodeća medija nakon što ih je optužio da ne izvještavaju istinito.
Inače, Fico je formalno ljevičar, ali je uspio privući velik broj desnih glasova. Diplomirao JE na Pravnom fakultetu Univerziteta Komenskog u Bratislavi 1986. godine. Prije nego što je ušao u politiku radio je kao pravnik, a onda je osnovao stranku SMER – sociálna demokracia (SMER-SD), koja je socijaldemokratski orijentirana.

Slovačkog premijera propucao 71-godišnjak? Stigle nove informacije o Ficinom stanju
Prvi je put postao premijer Slovačke 2006. godine, kada je njegova stranka osvojila najveći broj glasova na izborima. Bio je premijer u nekoliko mandata: od 2006. do 2010., od 2012. do 2018., i kratko 2018. godine, kada je podnio ostavku nakon ubojstva novinara Jána Kuciaka, što je izazvalo velike prosvjede i političku krizu u zemlji.

Poznat je po svom populističkom pristupu politici, ali i po kritikama koje su se odnosile na njegovu vladavinu, uključujući optužbe za korupciju i autokratski način vođenja države. Iako je podnio ostavku na mjesto premijera 2018. godine, nastavio je biti aktivan u političkom životu Slovačke kao lider stranke SMER-SD.

Fico je diplomirao na Pravnom fakultetu Univerziteta Komenskog u Bratislavi 1986. godine. Kasnije je radio kao pravnik pre nego što je ušao u politiku.

Osnivač je stranke SMER – sociálna demokracia (SMER-SD), koja je socijaldemokratski orijentisana. Fico je prvi put postao premijer Slovačke 2006. godine, kada je njegova stranka osvojila najveći broj glasova na izborima. Bio je premijer u nekoliko mandata: od 2006. do 2010., od 2012. do 2018., i kratko 2018. godine, kada je podneo ostavku nakon ubistva novinara Jána Kuciaka, što je izazvalo velike proteste i političku krizu u zemlji.

Fico je poznat po svom populističkom pristupu politici, ali i po kritikama koje su se odnosile na njegovu vladavinu, uključujući optužbe za korupciju i autokratski način vođenja države. Iako je podneo ostavku na mesto premijera 2018. godine, nastavio je da bude aktivan u političkom životu Slovačke kao lider stranke SMER-SD.

Usprkos kontroverzama, Fico je ostao značajna figura u slovačkoj politici i nastavio da igra važnu ulogu u političkim dešavanjima u zemlji.

 

Autor:V.S
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.