Foto: Pixabay/Ilustracija

OVAKAV VRTOGLAVI SKOK HRVATSKA NE PAMTI! Od ovog datuma poskupljuju cigarete, a posebno grijani duhan!

Autor: Maja Štefanac

Od 1. ožujka država će podići trošarine na duhanske proizvode i duhanske prerađevine. Naravno, to znači  da će se povečati cijena cigareta, duhana ili grijanih duhanskih proizvoda, što je u posljednje vrijeme sve popularnija alternativa klasičnim cigaretama.

Naime, jučer je Ministarstvo financija objavilo svoj prijedlog uredbe o trošarinama na duhanske proizvode, po kojem rastu trošarine na sve proizvode obuhvaćene tom uredbom osim e-tekućine za koju i dalje trošarina ostaje nula kuna. No ovo i nije veliko iznenađenje, budući da se već ranije znalo da ove godine stiže prvi takav krug poskupljenja. No zanimljivo je da će se najveći rast tog državnog nameta dogoditi kod grijanih duhanskih proizvoda, gdje trošarina raste s 800 na čak 1.400 kuna za jedan kilogram. To je povećanje trošarine za čak 75 posto, a takav nagli skok trošarine na neki duhanski proizvod u Hrvatskoj dosad nije zabilježen, piše Novi list.

U čemu je tajna?

Postojeći igrači na tržištu među kojima je i britanski BAT koji je vlasnik Tvornice duhana Rovinj, tražili su da se podigne baš trošarina na grijani duhan, što je tržišna niša u kojoj su na hrvatskom tržištu znatno jači njihovi konkurenti. Posljednjih godinu i pol BAT prijeti odlaskom iz Hrvatske i premještanjem proizvodnje u neku zemlju koja će biti znatno povoljnija za njihove investicije. Zagovornici uvođenja viših trošarina na grijani duhan isticali su da država treba uvesti trošarinu po štapiću, a ne po kilogramu, kako je to primjerice u Italiji i Mađarskoj. Radi usporedbe navodili su da je u konačnici trošarina na sto štapića grijanog duhana 30 eura, dok je na klasične cigarete 108 eura te su tražili da se te dvije vrste duhana dovedu u ravnopravniji položaj. Naravno, protiv povećanja trošarina na grijani duhan bio je Philip Morris, koji je u tom segmentu snažno prisutan na hrvatskom tržištu.

Neizvjesnost tvornice u Kanfanaru

Od trenutka kad je BAT najavio odlazak iz Hrvatske, premijer Andrej Plenković zadužio je ministra financija Zdravka Marića da pokuša pronaći način kako bi BAT, koji je preuzeo tvornicu duhana u Kanfanaru, ipak ostao u Hrvatskoj. Time bi se naravno i sačuvala radna mjesta petstotinjak ljudi kao i ugovori koje s tom tvornicom imaju domaći kooperanti koji proizvode duhan. S obzirom na to da prijedlog Ministarstva financija znači baš drastično povećanje trošarina na grijani duhan, Vlada je očito odlučila udovoljiti BAT-u ne bi li tako sačuvala proizvodnju u Kanfanaru. 

Od 1. ožujka raste i trošarina na cigarete, dosad je ona bila 370 kuna plus 34 posto od maloprodajne cijene za tisuću komada cigareta. Ubuduće bi trebala biti 400 kuna plus 34 posto od maloprodajne cijene. Propisano je i da minimalna trošarina na cigarete iznosi 888, umjesto dosadašnje 824 kune, ako ranije navedena formula za izračun trošarine daje manji iznos.
Također, trošarina na sitno rezani duhan za savijanje cigareta i ostali duhan za pušenje raste s 800 na 860 kuna za kilogram, dok se trošarina za cigare i cigarillose povećava s 800 na 860 kuna za tisuću komada.

 

 
 

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.