Foto: Damjan Tadic / CROPIX

Ovaj Hrvat baš je iznenadio na prošlim izborima, a sad je u novoj misiji

Autor: I.G.

Bivši Sudac Trgovačkog suda u Zagrebu Mislav Kolakušić i predsjednik stranke Pravo i Pravda bio je najveće iznenađenje europskih izbora 2019. godine. Neki ga smatraju najkontroverznijom ličnosti na hrvatskoj političkoj sceni, a njegov put počeo je još u ožujku 2018. godine, kada je u emisiji Nedjeljom u 2 najavio ulazak u politiku. Tada je najavio da mu je to tek priprema za ulazak u ring na nacionalnoj razini.

Rođen je i školovan u Zagrebu te je u njemu završio i Pravni fakultet. Kao vježbenik prošao je Trgovački, Općinski i Županijski sud, potom je postao sudski savjetnik na Trgovačkom, da bi potom prešao na Upravni sud, na kojem je nekoliko godina proveo u radno-financijskom odjelu, a zatim i na evidenciji sudske prakse.

Godine 2011. imenovan je napokon za suca Trgovačkog suda, a već dvije godine kasnije započinje s javnim angažmanom. Kao sudac je zaustavio predstečajni postupak u tvrtki Dalekovod, a nedugo zatim je javno nazvao Zakon o predstečajnim nagodbama protuustavnim, opisujući ga i kao “veću pljačku od pretvorbe i privatizacije”. Jutarnji list tada je napao suca Kolakušića, pišući o njemu da voli slikati mlade djevojke i da mu predmeti dugo stoje u ladici.

Foto: Damir Krajac / CROPIX

Politička karijera

Kolakušićeva politička kampanja počela je 2018. godine, kada je obilazio Hrvatsku i organizirao javno učlanjivanje u svoju udrugu “Antikorupcija”. Kolakušić je tada privukao veliku pažnju građana, a nedugo zatim objavio je kako je “u potpunosti uključen u politiku”.

Tada nije prekinuo obavljanje svoje sudačke dužnosti, a s vlastitog suda optužili su ga za neažurnost i “290 predmeta u kojima nije održao nijedno ročište”, a on im je uzvratio statističkim podacima po kojima je ostvario 190 posto sudačke norme. Protiv njega je svojevremeno pokrenut i stegovni postupak, ali je na koncu bio kažnjen samo ukorom. Tada je govorio da će se u slučaju otkaza baviti politikom.

Najveći rast popularnosti doživio je kada je u emisiji Nedjeljom 2 najavio izlazak na izbore, ali isključivo s građanima. Političare bi, kako je tada rekao, u potpunosti izbacio jer su oni “uništili Hrvatsku”.

Opet cilja mandat

Na izborima za Europski parlament osvojio je jedan mandat te ulazi u Europski parlament, zajedno s po četiri zastupnika iz HDZ-a i SDP-a te po jednim zastupnikom s liste Hrvatskih suverenista, Živog zida i Amsterdamske koalicije. Nakon toga najavio je i kandidaturu na izborima za predsjednika Republike 2019. godine.
Kolakušić je prema predizbornim anketama osvajao oko 4 do 5 posto glasova, a sam je tvrdio kako će osvojiti puno više te da njegova istraživanja pokazuju kako bi mogao imati preko osam posto, što je gotovo i dostigao. Prema neslužbenim podacima Državnog izbornog povjerenstva u ponedjeljak u 4.30 ujutro, za Kolakušićevu listu glasalo je 84.764 ljudi, odnosno osvojio je 7,89 posto glasova. Osim toga, dobio je, uz Ružu Tomašić, najviše preferencijalnih glasova – 68,882.

“Prvo postajem europarlamentarac, kao takav kandidirat ću se na predsjedničkim izborima i pobijediti”, kazao je Kolakušić. Objasnio je kako su za njega izbori za Europski parlament dio cjelokupnog projekta skupa s predsjedničkim i parlamentarnim izborima na kojima njegova lista, kako je rekao, ide na pobjedu.
Potop na predsjedničkim izborima

Ipak, na predsjedničkim izborima 2019. godine Kolakušić je osvojio samo 5,87 posto glasova te zauzeo četvrto mjesto u poretku kandidata. Tada se emotivnom porukom obratio svojim biračima i naglasio kako neće sudjelovati u parlamentarnim izborima:

“Dragi prijatelji, volonteri, birači, vi koji ste se cijelim srcem dali da bi ova priča postala kotač promjena hrvatskog društva, hvala vam iz sveg srca. Vi ste dali sve od sebe, moj tim i ja smo dali sve od sebe. Ta politička priča se nastavlja, ali kao što sam ranije rekao, nećemo sudjelovati na sljedećim parlamentarnim izborima kao politička opcija. Onaj tko se ne drži svoje riječi nije dostojan biti političar”, poručio je tada.

Nakon povratka iz Europskog parlamenta, Kolakušić se kandidirao na parlamentarnim izborima 2024. godine u koaliciji s Domovinskim pokretom. Ipak, njihova suradnja nije dugo trajala, a svoj kraj doživjela je kada je Kolakušić na pitanje odriče li se Pravo i pravda Domovinskog pokreta ako uđe u vladu s HDZ-om, dao odgovor:

“Apsolutno, u potpunosti. To nije bilo niti približno ono što smo mi htjeli, htjeli smo stvoriti jaku suverenističku opciju koja bi sačinjavala četiri pet stranaka, koja bi imala 40 do 45 mandata u Hrvatskom saboru, svog kandidata za premijera i onda možete provoditi svoje politike. Ovo, biti mala podguzna muha nečija, to mi je apsolutno neprihvatljivo”, kazao je Kolakušić.

Foto: Damir Krajac / CROPIX

Ponovo na izbore

Nakon svega toga, Kolakušić je odlučio kandidirati se i za nadolazeće predsjedničke izbore. Tako je političar koji se natječe na svim mogućim izborima potvrdio je još jednom da pretendira na Pantovčak.

“Svakako! Ništa se nije promijenilo u proteklih pet godina kada sam izašao na prve predsjedničke izbore i kada sam rekao da je parlamentarna demokracija jedna kaljuža i zbog toga ju ima manje od polovice država u EU. Ja namjeravam postati predsjednik Hrvatske, pozvati građane na referendum da se odlučimo – Želimo li prvenstveno predsjednički ili polupredsjednički sustav da ova trgovina, da ova ljigavost, da ova odvratnost… Glasate za jedne, onda oni prelaze u tabore tko zna koje radi kikirikija. Da zauvijek završimo s tim”, rekao je za RTL Danas.

Holjevac: ‘Milanović ispred Plenkovića poput posramljenog djeteta. Jeste li čuli što je rekao?’

Smatra da o televizijama ovisi hoće li postati predsjednik ili ne. Ako bude dovoljno debata, siguran je da će postati novi predsjednik: “I prošli puta da smo imali debate. Znači da je svaka televizija održala debatu s četiri najjača kandidata, ja sam uvjeren da bih pobijedio. Debate moraju biti iz dana u dan. Najjači kandidati da se sučele u stotinama pitanja, da imate direktne replike.”

Autor:I.G.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.