Foto: Dragan Matic / CROPIX

Ovaj će čovjek zamijeniti Banožića: ‘U obranu Hrvatske uključio se 1991., ranjen je 1993.’

Autor: I.G.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković u 15:30 u Banskim dvorima obratio se javnosti o prometnoj nesreći ministra obrane Marija Banožića. U nesreći je poginuo vozač kombija (40), a Banožić je teže ozlijeđen. Nadodao je kako je ministar razriješen dužnosti, te da će na tu funkciju sada stupiti Brigadni general Zdravko Jakop.

“Razriješio sam Banožića”, rekao je. Kazao je da je ovlastio državnog tajnika da obavlja dužnosti ministra ministra obrane.


Foto: Zeljko Hajdinjak / CROPIX

Završio Ratnu školu

Brigadni general Zdravko Jakop stekao je zvanje magistra inženjera prometa. Na Fakultetu političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu završio je poslijediplomski studij Međunarodni odnosi te stekao stupanj magistra znanosti. U Hrvatskom vojnom učilištu “Petar Zrinski” završio je Ratnu školu “Ban Josip Jelačić”, a završio je NATO Defense College u Rimu kao najvišu razinu izobrazbe koju organizira NATO za visoke časnike te civilno osoblje iz članica NATO-a i partnerskih zemalja (PfP, ICI, MD i dr.).

Foto: Zeljko Hajdinjak / Cropix

U obranu suverenosti Republike Hrvatske aktivno se uključio 31. listopada 1991. godine stupivši u 1. brigadu ZNG-a čiji je pripadnik bio do 12. veljače 1993. kad prelazi u 7. gardijsku brigadu. Ranjen je 1993. godine i ima status hrvatskog ratnog vojnog invalida (HRVI).

Plenković: ‘Razriješio sam Banožića’

Predavač je na Ratnoj školi OSRH «Ban Josip Jelačić» na temama iz područja međunarodnih odnosa i sigurnosti, a autor je nekoliko članaka, priručnika i knjiga koje se bave ratnom i braniteljskom tematikom.

“Raditi kao pomoćnik ministra bit će mi veliki izazov. Posla je puno, ali se toga ne bojim budući da imam iskustva u međunarodnim odnosima, kao i u tehnici. Nadam se da će kombinacija dobre volje i iskustva dobro funkcionirati”, rekao je Jakop 2016. godine, kada je došao u MORH.

Ističe da su financijska sredstva i ustroj važni, ali ne i najvažniji.
“Ako nema dobrih međuljudskih odnosa, tada nema sinergije i teško je ići naprijed. Stoga smatram da je posebno važno uspostaviti dobre odnose i povjerenje”, rekao je Jakop.

Autor:I.G.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.