Ilustracija Foto: Dino Stanin/PIXSELL

OVA ZIMA DONOSI IZNENAĐENJA! Evo kakve nas velike promjene očekuju

Autor: Ivana Ivandić

Poznati svjetski meteorološki servis AccuWeather objavio je veliku sezonsku prognozu za Europu istaknuvši kako će ova zima biti puno drugačija od prošle.

Očekuje se brojne oluje, koje će ugroziti živote i imovinu u cijeloj regiji, nad južnom Europom i Sredozemnim morem, ali i na području Balkana.

“Mislim da će, u usporedbi s onim što smo vidjeli ranijih godina u Španjolskoj, Portugalu i južnoj Francuskoj, biti puno olujnije”, rekao je meteorolog Alan Reppert.

Gradovi koji bi mogli doživjeti olujna nevremena su Lisabon, Madrid i Barcelonu, Nica te Rim, Atena i Bukurešt.

Oluje će se polako seliti iz Španjolske u Italiju, preko Balkana do Turske ili Ukrajine. “Polako napredovanje ovih oluja rezultirat će povećanim rizikom od poplava posebno u sjevernoj Italiji i na zapadnom Balkanu”, objašnjava meteorolog Tyler Roys.

Dalje navodi da iako će zima biti olujna, ljubitelji snijega neće biti previše oduševljeni jer na Alpama neće biti toliko snijega kao prijašnjih godina, pogotovo na talijanskoj strani.

To će biti još jedan dodatan udarac za skijaške resorte koji već trpe posljedice zbog pandemije koronavirusa.
U Hrvatskoj će se povećati broj dana s s olujnom i orkanskom burom, što bi moglo biti pozitivno za talijanske skijaške resorte izvan Alpi jer bi bura mogla, kako navodi Roys, uzrokovati nakupljanje snijega u planinama Italije u blizini Jadranskog mora.

 

Foto: AccuWeather

 
Prošlu zimu sjever Europe potresale su brojne velike oluje, dok se ove godine očekuje suša.

“Sjeverna Francuska i posebno zapadna Njemačka tijekom proteklih mjeseci bile su sušne pa suhi uvjeti koje očekujemo ove zime neće nimalo pomoći”, objašnjava meteorolog Roys.

Prošla zima bila je jedna od najtoplijih zabilježenih u istočnoj Europi s vrlo malo prodora snježnih oluja. Moskva je od prosinca do veljače u prosjeku imala 8 Celzijevih stupnjeva iznad normale.

Ova zima neće biti tako topla, ali ni vrlo hladna. “U Moskvi će vrijeme biti blizu uobičajenom za zimsko doba godine”, rekao je meteorolog Reppert.

Dodao je da se isto može reći za veći dio regije, uključujući Finsku, Estoniju, Latviju, Litvu, Bjelorusiju i dijelove Ukrajine.

Značajna razlika u odnosu na prošlu godinu bit će hladni prodori koji će se povremeno pojaviti, a očekuje se i snijeg.

Velika razlika u odnosu na prošlu godinu je što će se u regiji povremeno pojaviti hladni prodori, a zajedno s prodorima hladnog zraka očekuje se i snijeg.


 

Autor:Ivana Ivandić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.