ilustrativna fotografija

OTKRIVENI NOVI DETALJI SLUČAJA! LAŽNOM BRANITELJU status ukinut prije 2 godine, a mirovinu prima i dan-danas

Autor: Dnevno

Kao što smo ranije pisali, policija je osumnjičila 57-godišnjaka da je lažnom dokumentacijom došao do statusa branitelja i ratnog invalida te na taj način stekao materijalnu dobit od nekoliko stotina tisuća kuna.

Pedesetsedmogodišnjak je mirovinu primao od srpnja 2009., a invalidninu od siječnja 2005. godine. Budući da nije riječ o visokom postotku invalidnine (prema informacijama Jutarnjeg lista mirovina je iznosila između 2500 i 3000 kuna), ukupni iznos nezakonite materijalne dobiti koju je 57-godišnjak stekao malo je više od 300.000 kuna.

Prijava je došla anonimno, prvotno u Ministarstvo branitelja, koje je kako to doznaje Jutarnji list, provelo upravni postupak te je 2017. godine na temelju raspoložive dokumentacije donesena odluka da se 57-godišnjaku ukida status branitelja i HRVI-ja. Potom je slučaj predan Općinskom državnom odvjetništvu u Osijeku da bi se provela istraga i kazneni postupak. Osumnjičenik se nije žalio na rješenje Ministarstva branitelja te je ono postalo pravomoćno, a na saslušanju je pred istražiteljima priznao ono što mu se stavlja na teret te je izrazio spremnost da vrati nezakonito stečen novac.

U vrijeme Domovinskog rata osumnjičeni je bio pripadnik Narodne zaštite, međutim, uspio je ishoditi potvrdu prema kojoj je sudjelovao i u vojnim akcijama. Na taj je način ostvario status branitelja i HRVI-ja. Međutim, prema izjava svjedoka postalo je jasno kako postrojba Narodne zaštite, u kojoj je bio aktivan – nikada nije sudjelovala u vojnim akcijama. Valja naglasiti, kako se u ovom slučaju nalazi zanimljiv detalj. Naime, iako je, prema informacijama Jutarnjeg, 57-godišnjaku još 2017. godine ukinut status branitelja, HZMO mu je nastavio isplaćivati i mirovinu i invalidninu, koju i danas prima. Iz Ministarstva branitelja tvrde da se “oduzimanje statusa hrvatskog branitelja i statusa HRVI-ja provodi nakon pravomoćne presude u kaznenom postupku, a ne nakon anonimne dojave.”

“Nakon pravomoćnosti presude, ukoliko se utvrde činjenice o ilegalnom stjecanju prava, poništava se rješenje te isto podrazumijeva povrat stečene imovine u državni proračun RH. Presudu nadležni sud dostavlja HZMO-u, kao i Ministarstvu hrvatskih branitelja. Nakon zaprimanja pravomoćne presude, u obnovi postupka Ministarstvo hrvatskih branitelja poništava ili ukida rješenja, o čemu potom obavještava sve nadležne institucije”, odgovorili su Jutarnjem listu iz Ministarstva branitelja.

Zaključno, nejasna ostaje činjenica, kako je protiv 57-godišnjaka već doneseno rješenje kojim mu se ukida status branitelja i HRVI-ja.

Autor:Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.