Foto: Goran Sebelic / CROPIX / Ilustracija

OTKRIVAMO: Hrvatsku jučer poharala tuča, a država s protugradnom obranom kreće tek idući tjedan!?

Autor:

Sjeverozapadnu Hrvatsku jučer je poharala tuča, a prema prvim informacijama najteže je pogođeno područje Koprivnice. Nepogoda je zadesila i Bjelovar, Međimurje, Zagorje i šire zagrebačko područje.

Kolika će biti šteta, ponajprije u poljoprivredi, tek se treba zbrojiti, no u ovakvim situacijama gotovo uvijek se poteže pitanje je li bilo moguće spriječiti razmjere nepogode.

Naime, u Hrvatskoj se zadnjih 15 godina vode ogromne polemike o opravdanosti protugradne obrane koja je ove godine – kasnila.  Jučer, unatoč nepogodi, nije bilo nikakve aktivnosti!

Potvrdio nam je to Velimir Osman, voditelj samostalne službe za praćenje i ublažavanje posljedica nepogoda Državnog hidrometeorloškog zavoda(DHMZ), u čijoj je nadležnosti operativnog provođenje obrane od tuče.

Ove godine zbog korone pripremu nismo mogli započeti na vrijeme. Upravo smo u procesu dobivanja nekih suglasnosti vezanih uz epidemiološke mjere i radimo završne pripremne poslove. S operativnim provođenjem počet ćemo od ponedjeljka”, rekao je Osman za Dnevno.

Inače, obrana od tuče provodi se od 1.svibnja do 1. listopada na području Sjeverne Hrvatske. Osman kaže da bi jučer sigurno reagirali da se s programom krenulo na vrijeme, no nije ulazio procjene koliko bi se šteta mogla ublažiti.

“Gledajte, siguran sam da bi jučer bilo djelovanja, a u kojoj je mjeri bi pomoglo teško je reći. Ovo je posao u kojem je nemoguće govoriti o postocima.

(VIDEO) STRAŠNO NEVRIJEME POHARALO DIO HRVATSKE: Pogledajte što su tuča i jak vjetar napravili na sjeveru zemlje!

A gledajući u postocima, iz DHMZ-a – i s najviših instanci – često su puštane poruke kako od obrane od tuče nema nikakve koristi. Meteorolozi su upozoravali da nema znanstvenih dokaza da protugradna obrana ima ikakav učinak, već da se radi isključivo o subjektivnom dojmu poljoprivrednika.

To je osobito došlo do izražaja 2004. godine, kada je smijenjen šef DHMZ-a dr.Branko Gelo zbog najave da će se odustati od protugradnih raketa te da će se borba ubuduće voditi prizemnim generatorima.

Generatori su isto tako neučinkoviti u obrani od tuče, ali barem nisu opasni. Obranu od tuče moramo organizirati jer je još na snazi zakon koji je regulira”, otvoreno je poručio Gelo.

Mnogi su smatrali da je Gelu politika tada smijenila iz populističkih razloga, na pritisak udruga poljoprivrednika i sindikata (koji su također osudili njegove izjave), a da je tako govori i to da su njegovi nasljednici u DHMZ-u nastavili njegovim tragom.

Foto: Zeljko Hajdinjak / CROPIX / Ilustracija

DHMZ je prošle godine objavio i “Analizu sustava obrane od tuče – Izvješće i mišljenje o opravdanosti rada sustava obrane od tuče u Republici Hrvatskoj” u kojem opet tvrde da je obrana od tuče – neisplativa.

“Analiza pokazuje da se pitanje obrane od tuče ne dotiče samo poljoprivrede, već cijele zajednice, jer država troši novac svih poreznih obveznika na nešto što nema znanstvene temelje, nema dokaza uspješnosti i isplativosti te bez kontrole djeluje na vrlo složen prirodni sustav s nepoznatim učincima na okoliš.”

“Također, treba naglasiti da se ta aktivnost provodi samo u sjevernom dijelu Hrvatske, a financira se velikim dijelom iz Državnog proračuna svih poreznih obveznika”, dodali su.

U Analizi također stoji kako je tuča tek jedna od vremenskih nepogoda te da štete nastale u poljoprivredi nastaju zbog sve učestalije pojave suše, mraza, leda, poplava…

“U tom smislu bilo bi učinkovitije i korisnije usmjeriti sredstva državnog proračuna i lokalne zajednice u sufinanciranje postavljanja zaštitnih mreža i osnažiti sustav osiguranja koji bi osigurao realno obeštećenje u slučaju nastalih šteta od vremenskih nepogoda koje će zbog očekivanih klimatskih promjena biti još češće i intenzivnije”, glasio je zaključak.

U prilog Analizi govore i podaci da su u zemljama Europske unije odustali od obrane od tuče.

(VIDEO) NEVRIJEME POGODILO ZAGREB: Krupna tuča i jak pljusak iznenadili stanovnike metropole

No, seljaci i dalje vrte glavom. Malo tko će na glas usprotiviti (jedan od glasnijih je Mato Mlinarić iz Nezavisnih seljaka Hrvatske), a i nama je naš voćar – uz uvjet anonimnosti – rekao da je razlog odustajanju težnja Europske unije da se zaštita od tuče riješava preko osiguranja, a ne kroz državni sustav.

“Naravno da se protugradnim raketama može smanjiti šteta. Ne bi se to prije upotrebljavalo da nije dokazano da se može spriječiti tuča. Problem je ako se lansiraju prekasno, onda nema smisla, no ukoliko se reagira tamo gdje je počeo razvoj gradonosnih oblaka, mislim da se situacija može regulirati.”

“Što se tiče zaštitinih mreža, one pomažu, ali ne svim kulturama i onda dolazimo do osiguranja. U Europskoj uniji su napravili računicu da je sprječavanje preskupo, i da im je bolje pokriti trošak nego platiti trošak unaprijed. Zato se i oslanjaju na osiguranja i subvencioniraju police, to je ta njihova poslovna logika.”

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.