Foto: Pixabay

OTIŠAO JE U TIŠINI: Preminuo čuveni velikan, debitirao je i u Zagrebu. Pamtit će ga cijela REGIJA!

Autor: Dnevno.hr

Ivan Tasovac, 55-godišnji ravnatelj Beogradske filharmonije, preminuo je večeras u svom domu u Beogradu oko 21 sat, nakon što mu je iznenada pozlilo.

Ekipa hitne pomoći pokušala je reanimaciju, javljaju srpski mediji.

Tasovac je rođen u Beogradu, diplomirao je i magistrirao klavir na Konzervatoriju Petar Ilič Čajkovski u Moskvi. Kao 12-godišnjak je debitirao kao pijanist s orkestrima Beogradske i Zagrebačke filharmonije. Tokom profesionalne pijanističke karijere nastupao je kao solist i s orkestrima u Italiji, Švicarskoj, Španjolskoj, Irskoj, SAD, Rusiji, Belgiji, bivšim jugoslavenskim republikama i drugim zemljama, navodi se u biografiji Ivana Tasovca na stranici Beogradske filharmonije.

Ivan Tasovac bio je direktor Beogradske filharmonije od ožujka 2001. do studenog 2013. godine. Za to vrijeme, Filharmonija je postala “jedan od vodećih europskih orkestara”, pisali su svjetski mediji.

U tom periodu rekonstruirana je zgrada Beogradske filharmonije, obnovljeni su instrumenti u velikom dijelu orkestra, orkestar je pomlađen, angažirani su najkvalitetniji glazbenici koji su se vratili sa školovanja u inozemstvu.

Kao priznanje za doprinos kulturi u Srbiji, koje je pokazao predvodeći Beogradsku filharmoniju, bio je pozvan da bude jedan od glavnih govornika na debati “Odnos kulture i ekonomskog razvoja” u sjedištu Ujedinjenih naroda 2013. godine. Na poziciji ministra kulture i informiranja Republike Srbije nalazio se od studenog 2013. godine do kolovoza 2016. godine.




Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.