fbpx
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

OTAC POKUŠAO UĆI U ŠKOLU, DOBIO POZIV DA SE JAVI U POLICIJU! Ravnatelj: ‘Ove pokušaje tumačim kao provokaciju’

Autor: N.K

Drama ispred osnovne škole u Krapinskim Toplicama i danas se nastavlja. Otac Kristijan Gaćina ponovno je pokušao svog sina bez maske uvesti u školu.

Ni danas im to nije uspjelo. Tamo za razliku od prethodnih dana nema grupe prosvjednika. Daleko od ulaza nalazi se tek jedna prosvjednica. Otac je od ravnatelja tražio dokument kojim se njegovom djetetu zabranjuje ulaz u školu.

Prošlo je već tjedan dana otkako dječak nije bio u školi. Umjesto toga, on i otac sjede ispred škole gdje navodno zajedno uče.

Dječakov otac Kristijan Gaćina viđen je kako sjeda u automobil i odlazi, dok je sin ostao ispred škole kako bi dočekao tjelesni na koji može ići jer tamo ne mora nositi masku.

Prethodno tomu policija mu je uručila poziv da se javi u stanicu radi obrade i ranijeg prekršajnog naloga. Međutim, Gaćina ga nije preuzeo već ostavio na klupi pred školom. Unatoč tome, poziv se smatra uručenim. Nije poznato gdje je otišao. Do škole je došla dječakova majka.

Ispred škole izjavu za medije dao je ravnatelj Samson Štibohar.

“Pokušaj provokacije”

Komentirao je činjenicu da su otac i sin u više navrata danas pokušali ući u školu.

“Komentiram to kao jedan pokušaj provokacije. U školu se slobodno ulazi, ali nažalost za njih, postoji propis da se maska nosi u zajedničkim prostorima. Oca sam zvao i na razgovor u svoju kancelariju. Socijalna je bila vani, ali ne znam detalje. Oni nisu obavili uvid s obzirom da se uvid obavlja u okolnostima koje su propisane njihovim zakonom. Oformio sam koordinacijski tim, ne samo za pomoć učeniku kada će doći u školu, nego da napravimo ono što je najbolje u interesu škole. O pitanju opravdanja ili ne opravdavanja sati mi ćemo morati postupiti po pedagoškim mjerama. Temeljem propisa”, rekao je ravnatelj i nadodao kako preostaje za vidjeti hoće li na kraju mjeseca roditelj moći opravdati izostanke.
Na pitanje kakva je atmosfera, Šibohar kaže kako je atmosfera u mjestu loša, ali da neće dopustiti da bilo tko narušava nastavni model.

“Zamislite kakva je atmosfera mještana i roditelja koji dovoze svoju djecu svakog jutra. Osjećaju se bespomoćno, ali i sigurno jer se sve odvija normalno. Ni ja ni župan ne želi dozvoliti da se ovaj proces po modelu A na bilo koji način naruši. Koliko imam saznanja, svi učenici su došli u školu, ali postoji određeni strah mještana koji žele dati potporu jedni drugima. Brinem samo o tome da mjesto bude sigurno i da se svi osjećamo ugodno”, rekao je ravnatelj.

“Mi smo mještani, servisira mi bicikl”

Osim toga, ravnatelj je rekao kako se privatno oko mnogo toga i slaže s roditeljem.

“Roditelji imaju pravo na mišljenje. Ne bih htio da se dijelimo, oni imaju pravo. Postoje institucije koje donose modele i koje donose zakone. Tu se mogu zahvaliti samo ministru i ljudima koji su promišljali o tome kako organizirati nastavu i kako ostvariti najbolju klimu, a to je biti bez maske.
Mi se slažemo privatno u puno toga. I ja imam svoje stavove i mišljenja. On ne želi da mu sin nosi masku. S ostalim se slaže. Mi na trijemu razgovaramo svaki dan. On je tu, on servisira moj bicikl, mi smo mještani. Prošle godine je učenik pohađao normalno nastavu. Ove godine smo još popustili koliko je to bilo moguće. Maske se više ne moraju nositi u učionicama. Iznenadili su me postupci onih koji su napravili to što su napravili. Nama je cilj zaštita djeteta i da se učenik već danas vrati na nastavu”, zaključio je ravnatelj.

Odgovorio je i na pitanje jesu li prosvjednici mještani ili nepoznati ljudi. Ravnatelj kaže kako ne zna tko su oni, ali da mještani nisu.

Kaže da ga maska guši

Otac tvrdi kako njegovog sina “maska guši” unatoč tome što je nošenje maske obvezno samo na hodnicima, a ne i u učionicama.

Osim toga, roditelji su nošenje maske uspoređivali s kršenjem Božjih i prirodnih zakona.

Danas je s njima samo jedna prosvjednica. Ona je i svih ovih dana stajala izvan kruga škole, a jutros je došla ispred ulaza i sjela kraj oca dječaka. Policija je krenula prema njoj, a zatim su je i legitimirali.

Upali u školu u petak

Podsjetimo, grupa prosvjednika (antimaskera) u petak je upala i u prostorije škole te uznemirila učenike i djelatnike.

Svakog narednog dana bilo ih je sve manje, osobito nakon što se u cijeli slučaj umiješala policija.

 

 

Autor:N.K
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.