Foto: Damjan Tadic / CROPIX

Otac Mateja Periša ima upozorenje za Hrvate: Nešto je u zraku

Autor: I.G.

Na web i Facebook stranici Grada Splita danas je objavljen Preliminarni izvještaj o ispitivanju kvalitete zraka provedenom s mjernih postaja na Brdima i Neslanovcu. Ovo ispitivanje provela je ekipa Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije, a razdoblje mjerenja protezalo se od 26. kolovoza do 9. rujna.

Prema izdvojenim podacima iz izvještaja, 4. i 5. rujna zabilježene su povećane vrijednosti arsena. Posebice je zabrinjavajuća vrijednost od 5. rujna koja prelazi dopuštene granice. Usporedba s prethodnim danom ukazuje na gotovo trostruko veću koncentraciju arsena na mjernoj postaji Brda 1 u Petravićevoj 19.


(FOTO) Jeste li vidjeli ove muškarce? Splitska policija traži pomoć, u pitanju je težak zločin

Periš: Izvor je još uvijek aktivan

Nenad Periš, voditelj Odjela za ispitivanje zraka, tla i buke, istaknuo je kako su navedenih dana zabilježeni jaki vjetrovi sjevernog smjera, što pokazuje da je izvor onečišćenja došao sa sjeverne strane postaje Brda 1.

“Izvor praškastih tvari, odnosno, lebdećih čestica PM 10 s arsenom je još uvijek aktivan i trebalo bi ga što prije zatvoriti”, rekao je.

Trifunović ima detalje incidenta u Splitu: ‘Pojavilo se deset pit bullova i sedam policajaca’

Mjesečno mjerenje arsena u ukupnoj taložnoj tvari za kolovoz na sve tri postaje premašuje godišnje vrijednosti. Na postaji Brda 1, vrijednost je sedam puta veća, na postaji u Petravićevoj 29, dok je na postaji u Vranjičkom putu čak 78 puta veća od dopuštenih granica.
‘Situacija nije prihvatljiva’

” Mjerenja ukupne taložne tvari tijekom kolovoza su pokazala da je i u ukupnoj taložnoj tvari još prisutno onečišćenje arsenom. Prisutnost arsena je manja, ali sama njegova prisutnost znači da je u zraku”.

Tu je vidljiv problem koji je bio uočljiv i od početka. Dobro je da su se vrijednosti ukupne taložne tvari smanjile na uobičajene vrijednosti za Split, kao i da su vrijednosti lebdećih čestica niske, ali pojava arsena u vjetrovitim danima pokazuje da je on i dalje u lebdećim česticama i u ukupnoj taložnoj tvari te da onečišćuje zrak što nikako nije prihvatljivo i navodi na ozbiljan problem”, rekao je.

Foto: Tom Dubravec / CROPIX

“Situacija s arsenom nije prihvatljiva iako s ukupnom taložnom tvari i lebdećim česticama jest. Kvalitetu zraka ne možemo smatrati nikako prihvatljivom jer količina i prisutnost arsena nije prihvatljiva i moramo napraviti sve što prije kako bi se vrijednost dovela ispod razina određenih Pravilnikom”, navodi Periš.

Navedeno razdoblje i dalje nije dostatno za ocjenu kvalitete zraka jer se nije obavilo u jednoj kalendarskoj godini, piše Slobodna Dalmacija.

Podsjetimo, Nenad Periš je otac Mateja Periša, koji je nestao u beogradu 2021. godine. Nakon višemjesečne potrage u svibnju je potvrđeno kako je u Dunavu pronađeno tijelo 27-godišnjeg Mateja Periša.
Autor:I.G.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.