Foto: Ranko Suvar / CROPIX/ilustracija

OSVANULI LAŽNI EURI, POLICIJA NA NOGAMA! Sirotoj blagajnici podvalio novčanicu koja se koristi u filmovima

Autor: Dnevno.hr

 

Počelo se događati ono na što se ranije upozoravalo, u Hrvatskoj su se pojavili lažni euri.

Naime, policija je jučer izvijestila da je jedan kupac u ponedjeljak u prodavaonici na području Nove Gradiške blagajnici uvalio lažnu novčanicu i potraga za njim je u tijeku.

“Zaprimljena je dojava da je nepoznata osoba za plaćanje prodajnih artikala u prodavaonici na području Nove Kapele koristila filmski rekvizit od 10 eura. Policijski službenici nastavljaju daljnji rad na pronalasku počinitelja kaznenog djela prijevare. Također je i u prosincu lani na području Slavonskog Broda evidentiran slučaj plaćanja taksi usluge filmskim rekvizitom – novčanicom od 50 eura”, podsjećaju u policiji.

Građane pozivaju da budu oprezni te svaku euro novčanicu dobro pogledaju jer pojedinci koriste vrijeme prilagodbe, te će nastojati iskoristiti priliku i „ubaciti“ lažnjak, prenosi Danica.

“Novčanice koje su počinitelji koristili kao sredstvo plaćanja u spomenutim slučajevima su filmski rekviziti na kojima je ispisano: „Souvenir production“, odnosno „This is not legal, it is to be used for motion props“.

“U slučaju sumnje u originalnost potrebno je odmah pozvati policiju”, ističu.




Kako prepoznati lažne novčanice?

U HNB-u kažu kako su u optjecaju dvije serije euro novčanica. Prva se serija sastoji od sedam apoena (5, 10, 20, 50, 100, 200 i 500 eura), a druga, koja se još naziva i serija Europa, ima iste apoene, osim apoena od 500 eura. Taj se apoen više ne tiska, no i dalje se može upotrebljavati kao sredstvo plaćanja.

Zajedničko u obje serije euro novčanica je naziv valute ispisan različitim pismima, na licu novčanice otisnuti su inicijali naziva Europske središnje banke, ondje se nalazi i potpis predsjednika ECB-a i svaka novčanica ima serijski broj.

Za lakšu provjeru autentičnosti HNB preporučuje četiri koraka: osjeti, pogledaj, nakreni, provjeri.




“Osjetite papir i reljefnost novčanice. Pogledajte novčanicu prema svjetlu i provjerite ima li vodeni znak i zaštitnu nit, prozirnu brojku i prozor s portretom. Nakrenite euro novčanicu i provjerite hologram; brojku koja mijenja boju; sjajnu traku i prozor s portretom”, navode u HNB-u i poručuju da na novčanicama postoji i mikro pismo koje se provjerava povećalom, moguća je dodatna kontrola UV lampom.

Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.