foto:Hrvatski krški pašnjaci

OSUDILI ’PRIMITIVAN ČIN’: Ministarstvo se oglasilo o ubijanju i razapinjanju vuka u Gračacu, objasnili kad je moguć odstrel ove vrste

Autor: M.V.

Nakon što je za sada nepoznat počinitelj ubio, a zatim i objesio vuka za tablu oznake mjesta Gračac, oglasilo se i Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja. Govore kako osuđuju “primitivan čin” pa podsjećaju kako je riječ o kaznenom djelu. “Naknada za ubijanje jedinke strogo zaštićene vrste iznosi 40.000 kuna uz kaznenu odgovornost. Kazneni zakon propisuje kaznu zatvora do tri godine za onoga tko protivno propisima usmrti jedinku strogo zaštićene vrste”, navode.

Ističu dalje kako je u tijeku daljnje postupanje te kako su DORH i MUP zaduženi za isto.

“Ovakvo nekontrolirano ubijanje vukova može donijeti značajne štete u ekosustavu jer potencijalno dovodi do promjena u čoporu koje mogu rezultirati i raspadom čopora te odvajanjem jedinki u smjeru novih prostora i nepredvidivog ponašanja vuka u samostalnom pronalaženju plijena. Vuk kao vršni predator doprinosi balansu u ekosustavu, pogotovo kod regulacije divljači u ekspanziji, npr. divlje svinje, čagljevi”, tvrde.

Napad na ovce

Budući da se ovaj slučaj dovodio u vezu s, u posljednje vrijeme učestalim napadima vuka na ovce, ministarstvo ističe kako oštećenicima osigurava isplatu šteta od napada vuka koje se na godišnjoj razini kreću oko 1,75 milijuna kuna. “Na temelju prijava šteta i isplata nije zapaženo povećanje broja napada vuka. Prema odredbama Zakona o zaštiti prirode i EU Direktive o staništima, odstrel vuka može se dopustiti iznimno, u interesu javnog zdravlja i sigurnosti ljudi (interventni odstrel). Također, moguće je dopustiti odstrel radi sprječavanja ozbiljne štete na imovini, uključujući štete na stoci, ali samo ako za to ne postoje druge pogodne mogućnosti i ako to neće štetiti stanju očuvanja populacije”, tvrde pa apeliraju na stočare da poduzmu dodatne mjere čuvanja domaćih životinja od velikih zvijeri. “Ako nemaju adekvatne ograde na štali i oboru, da ih povise, ojačaju te ukopaju, kako bi onemogućili ulazak vuka i spriječili štete”, rekli su.

Autor:M.V.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.