Foto: Igor Kralj/PIXSELL/Ilustracija

OŠTETILI DRŽAVU ZA MILIJUNE! OSTAJU U PRITVORU: Javljali kada dolazi inspekcija, zauzvrat ih častili jelom, pićem i poklonima!

Autor: L.B.

Policijski službenici Službe kriminalističke policije Policijske uprave zadarske u koordinaciji s Uredom za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta, dovršili su kriminalističko istraživanje nad deset hrvatskih državljanina zbog postojanja osnovane sumnje u počinjenje kaznenih djela zlouporabe položaja i ovlasti, poticanja na zlouporabu položaja i ovlasti te davanja mita i primanja mita.

Naime, policija je utvrdila postojanje osnovane sumnje da 51-godišnjak, službenik Porezne uprave, Područnog ureda Zadar, kao službena osoba zadužena za naplatu, ovrhe, stečaj i likvidaciju, u razdoblju od sredine srpnja 2015. do kraja listopada 2021. godine, sukladno prethodnim dogovorima s vlasnicima trgovačkih društava u dobi od 48, 71, 43 i 52 godine, registriranih na zadarskom području, nije poduzimao zakonom predviđene ovršne mjere na sredstvima i imovini trgovačkih društava kao poreznih obveznika sa dospjelim poreznim dugom na koji način je dopustio da novčana sredstva i imovina tih poreznih dužnika budu preusmjerena u korist povezanih osoba i društava na štetu državnog proračuna Republike Hrvatske.

Istovremeno je koristeći svoj položaj službene osobe na traženje 48 – godišnjeg vlasnika više društava sa zadarskog područja, vršio provjere podataka u Informacijskom sustavu državnog tijela u kojemu je zaposlen, a potom istome javljao dinamiku provođenja zapljene sredstava po računima društava u njegovu vlasništvu kako bi isti mogao pravodobno preusmjeriti sredstva sa računa društava.

Oštetio proračun za više od tri milijuna kuna

Zauzvrat je kao protuuslugu, od vlasnika navedenih društava dobivao razne poklone u vidu čašćenja u ugostiteljskim objektima na području grada Zadra, alkoholna pića, besplatna korištenja vozila te besplatno izvođenje radova na svojoj nekretnini.

Navedenim protuzakonitim radnjama 51-godišnjak je oštetio državni proračun Republike Hrvatske za iznos od preko tri milijuna kuna. Za taj iznos je navedenim društvima te pravnim i fizičkim osobama povezanima s njihovim vlasnicima pribavio nepripadnu imovinsku korist.

Iz policije kažu i da se 51-godišnjaka se sumnjiči da prema sedam drugih poreznih obveznika sa zadarskog područja koji su imali dospjelo porezno dugovanje, nije poduzimao zakonom predviđene ovršne mjere na sredstvima i imovini tih poreznih obveznika, te je na taj način oštetio državni proračun Republike Hrvatske za više od 600 tisuća kuna, za koji iznos je istima pribavio nepripadnu imovinsku korist.

Javljao kada dolazi inspekcija

Također je 43 – godišnjem voditelju poslovanja poreznog obveznika sa zadarskog područja kontinuirano javljao točno vrijeme dolaska poreznih službenika radi pljenidbe novca iz blagajne tog poreznog obveznika. Zauzvrat je kao protuuslugu, od tih poreznih obveznika dobivao razne poklone u vidu čašćenja u ugostiteljskim objektima na području grada Zadra, alkoholna pića, prehrambene namirnice, te besplatno izvođenje radova sebi povezanim osobama.
Isto tako, osnovano se sumnja kako je 51-godišnjak za dva porezna obveznika sa dospjelim poreznim dugom zatražio od 58-godišnjaka, također službenika Porezne uprave, Područnog ureda Zadar, da kod tih poreznih obveznika ne poduzme zakonom predviđena ovršne mjere na sredstvima i imovini tih poreznih obveznika, a na koji način je državni proračun oštećen za iznos od preko 100 tisuća kuna.

Osim toga, provedenim kriminalističkim istraživanjem utvrđeno je postojanje osnovane sumnje da je 64 – godišnjak, službenik Porezne uprave, Područnog ureda Zadar, kao službena osoba zadužena za nadzor fiskalizacije koji je bio upoznat sa planiranim terminima provođenja nadzora primjene Zakona o fiskalizaciji, u odnosu na pojedine porezne obveznike, protivno Zakonu o poreznoj upravi i Općem poreznom zakonu, na štetu Državnog proračuna Republike Hrvatske, poreznim obveznicima za koje je smatrao da bi mu mogli biti od koristi, višekratno dojavljivao termine planiranog nadzora.

Podnesena kaznena prijava USKOK-u protiv deset hrvatskih državljana

Tako uspostavljene kontakte s poreznim obveznicima koristio je za osobno ostvarenje koristi, pa je tako višekratno dvanaestorici vlasnika obrta i trgovačkih društava sa zadarskog područja dojavljivao dolazak poreznih službenika u nadzor primjene Zakona o fiskalizaciji, sve kako bi oni na dan nadzora mogli uskladiti stanje u blagajnama sa iznosom fiskaliziranih računa, a zauzvrat je od njih kao mito primao novac, te druge darove u vidu besplatnog čašćenja u njihovim ugostiteljskim objektima, kao i prehrambene namirnice.
Naposljetku, 64 – godišnji porezni službenik se sumnjiči da je od 58 – godišnjeg poreznog službenika za ovrhe zatražio da za poreznog obveznika u dobi od 51 godine, sa dospjelim poreznim dugom ne poduzme ovršne radnje na novčanim sredstvima i imovini istoga, već da taj predmet „drži sa strane“ što je 58-godišnjak i učinio.

Nakon provedenog kriminalističkog istraživanja protiv 10 hrvatskih državljana u dobi od 51, 58, 64, 48, 71, 43, 52, 53, 65 i 51 godine, USKOK-u je podnesena kaznena prijava, a sve prijavljene osobe su predane pritvorskom nadzorniku.

Autor:L.B.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.