Foto: Denis Jerkovic / CROPIX

OSTALA ŽIVJETI U NJEGOVOM STANU! Igor pomoću elektre zapaprio bivšoj, pa na kraju sam nastradao: Sud nije imao milosti

Autor: Dnevno.hr

Nakon raskida izvanbračne zajednice, 45-godišnji Igor je proglašen krivim i osuđen jer je bivšoj izvanbračnoj supruzi, koja je nakon prekida ostala živjeti u njegovu stanu, isključio struju.

Sud mu je izrekao kaznu u trajanju od 5 dana uz primjenu uvjetne osude zbog  prekršaja iz Zakona o zaštiti od nasilja u obitelji. Igor je prema odluci suda obvezan platiti troškove prekršajnog postupka u iznosu od 120 kuna.


Mora platiti 200 kuna žalbenog postupka

Žalio se na presudu, ali Visoki prekršajni sud u Zagrebu odbio je njegovu žalbu i naložio mu da plati 200 kuna troškova žalbenog postupka.

U presudi piše kako je Igor “podnio zahtjev distributeru električne energije za privremenom obustavom isporuke električne energije za stan u kojem živi njegova bivša izvanbračna supruga, koja je na koncu i obustavljena”.

Okrivljenik je u žalbi pokušao objasniti kako nije imao predodžbu o tome da čini nešto što je zabranjeno, te da je pravilno postupio.

“On je kao svaka prosječno savjesna i razumna osoba mogao spoznati da je njegovo postupanje zabranjeno.

S obzirom na svoje zvanje i zanimanje (zaposleni elektrotehničar) te obiteljsko svojstvo (rastavljen, živio u izvanbračnoj zajednici), bio je dužan upoznati se i informirati s propisom kojima se regulira nasilničko ponašanje u obitelji, zbog čega je morao i mogao znati da je to zakonom zabranjeno.

Zakon se primjenjuje i na bivše izvanbračne partnere

Neosnovan je i žalbeni navod kojim ističe i da njegovo postupanje nije prekršaj jer u vrijeme počinjenja više nije bio u izvanbračnoj zajednici sa žrtvom nasilja te da je on vlasnik stana u kojem je ona ostala živjeti.

Naime, ukazuje se okrivljeniku da se odredbe Zakona o zaštiti od nasilja u obitelji primjenjuju i na bivše izvanbračne partnere, a da se oblik ekonomskog nasilja u obitelji u vidu onemogućavanja korištenja imovine može ostvariti neovisno o tome tko je vlasnik te imovine”, tumači prekršajni sudac.
U pravomoćnoj presudi se navodi kako je okrivljenik u svojoj obrani de facto priznao da je onemogućio bivšoj izvanbračnoj partnerici korištenje stana u kojem živi, i to isključenjem električne energije, te joj onemogućio osnovne uvjete za život i boravak u stanu, zaključuje se u pravomoćnoj presudi.

 

Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.