Foto: Marko Miscevic / CROPIX

OSMORKA IDE NA SLOBODU! Ministar Piletić potvrdio: ‘Organizirat ćemo njihov najbrži mogući transfer u Hrvatsku, zajedno s četvero maloljetnika’

Autor: E.P.

Iako su zainteresirani mediji u nekoliko posljednjih navrata kad se sudilo hrvatskim državljanima u Zambiji govorili kako se radi o ‘Danu D’, danas je doista bio vrlo važan dan za uhićene parove. Naime, sutkinja Mary Mulanda danas je napokon donijela odluku za osmero Hrvata koji su pokušali posvojiti djecu iz DR Konga.

Tijek događanja možete pratiti i na našem portalu.

13:30 Oglasila se i Vlada RH

“Danas je Viši sud u Ndoli oslobodio 8 hrvatskih državljana, koji su proveli 6 mjeseci u Zambiji.

Sutkinja je u svojoj odluci navela da nije dokazano da su naši državljani počinili kazneno djelo trgovine djecom, kao što nije dokazano niti da su dokumenti o posvojenju lažni.

Od trenutka njihovog pritvaranja pa do završetka sudskog postupka hrvatska država štitila je prava i interese svojih državljana.

To smo činili pružajući im potrebnu konzularnu pomoć i štiteći njihovo pravo na pošteno i nepristrano suđenje i humano postupanje.

Pri tome smo poštovali – prije svega hrvatski Ustav, relevantne međunarodne propise, ali isto tako i zambijsko pravosuđe.




Osim prava hrvatskih parova štitili smo i prava četvero djece, koja su prošla postupak posvojenja i stekla hrvatsko državljanstvo.

Djeca se, zajedno s roditeljima, vraćaju u Hrvatsku te im je potrebno osigurati što lakšu i bržu integraciju u naše društvo”, priopćili su.

13:00 Možda dođu i djeca




Osmero Hrvata u Zambiji oslobođeno je optužbe za trgovinu ljudima i možda će već danas sa svojom posvojenom djecom doći u Hrvatsku, izjavila je u Saboru državna tajnica u Ministarstvu pravosuđa Vedrana Šimundža Nikolić.

“Čuli smo sretnu vijest da su naši državljani oslobođeni pred stranim sudom, tu vijest smo svi očekivali dugo, nadam se da je to konačna presuda i da će oni što prije, možda čak i danas doći sa svojom djecom u Hrvatsku”, kazala je Šimundža Nikolić koja u Saboru predstavlja prijedlog zakona o međunarodnom privatnom pravu prema kojemu će se ubuduće hrvatskim sudovima dostavljati strane sudske odluke o posvojenju djece.

12:45 Marin Piletić, obitelji i socijalne politike, izjavio je kako će se, čim odvjetnici dobiju pisanu presudu, organizirati najbrži mogući transfer u Hrvatsku osmero državljana zajedno s četvero maloljetnika.

11:50 “Odvjetnici su išli po djecu, čeka se papirologija. Čekamo da stignu kod nas. Idu s nama u Hrvatsku”,  ispričala je za 24 sata  jedna od posvojiteljica.

11:15 Sutkinja je donije oslobođajuću odluku za osmero Hrvata. Sud je utvrdio da država nije uspjela dokazati slučaj, nalog za puštanje ide odmah”, pišu 24 sata. No, pravosudna priča  (zasad) nije zaključena. Naime, i dalje postoji mogućnost da bude pokrenuto novo ročište, a to bi za četiri uhićena para značilo još nekoliko mjeseci boravka u Zambiji, a možda i više,

10:30 Stigla je sutkinja i čeka se njezina odluka!

10:00 Obrana hrvatskih državljana je na posljednjem ročištu zatražila da ih se pusti.

Odvjetnik Gideon Kalandanya sutkinji Mary Mulanga predložio je da Hrvate oslobodi te da se s djecom vrate u Hrvatsku.

Još uvijek se čeka dolazak sutkinje na današnje ročište.

09:30 Hrvatski državljani stigli su na sud, čeka se dolazak sutkinje Mary Mulanda.

09:15 I Ivan Pernar je najavio da će suđenje početi oko 10 sati

09:00 Novo ročište na kojemu će sutkinja Mary Mulanda predstaviti svoju odluku zakazano je za danas u 9:30 sati, međutim, suđenje uglavnom počinje oko 10 sati.

Hoće li ih pustiti?

Podsjećamo, osmero Hrvata zambijski je sud je odbacio optužbe te ih pustio u veljači, ali ih je policija ponovno uhitila u zračnoj luci i vratila u pritvor te je sud ponovno podigao optužnicu protiv njih.

Situacija s djecom još je nepoznata. Prethodno je prošli tjedan objavljeno u medijima da su djeca smještena u nekoj vrsti maloljetničkog zatvora, jer ne postoje domovi za nezbrinutu djecu, da bi naknadno Ministarstvo vanjskih i europskih poslova izvijestilo da su djecu iz DR Konga koju su četiri hrvatska para namjeravala posvojiti preuzele zambijske službe socijalne skrbi te da su na sigurnom i da imaju dobre uvjete.

Valja podsjetiti kako su međunarodna posvajanja iz DR Kongo zabranjena te su parovi osumnjičeni za trgovinu djecom.

Na suđenju je i Ivan Pernar koji je svjedočio i prati suđenje s prve crte već tri mjeseca.

 

Autor:E.P.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.