fbpx
Foto: Tomislav Kristo / CROPIX

OSKAROVAC MATIĆ NAPAO DESNIČARE, ‘KATOLIBANE’ I CRKVU: ‘Dosadni su kao komarci, ali nas neće pokolebati’

Autor: Dnevno.hr

Hrvatski eurozastupnik Predrag Fred Matić (S&D/SDP) dobio je nagradu MEP awards, poznatiju kao EU Oscar, za najboljeg zastupnika u području zaštite ljudskih prava.

Matić je u razgovoru za Večernji rekao kako je tome vjerojatno presudila Rezolucija o seksualnom i reproduktivnom zdravlju i pravima žena.

“To je bio dokument koji je lani izazvao najviše pozornosti u EU parlamentu, ali i šire. O njemu su raspravljali i papa Franjo te pokojni predsjednik EU parlamenta David Sassoli. Iako je ta Rezolucija širok dokument, desničari, katolibani, Crkva i razne zatucane nevladine organizacije najviše su se digle zbog dviju stvari koje njih najviše peku, a to su pravo na siguran i legalan pobačaj te tzv. priziv savjesti, za koji su me lažno optužili da ga ukidam”, kaže Matić.


Na odluku američkog Vrhovnog suda da ukine pravo na pobačaj i bi li takva odluka mogla imati utjecaj i u Europi, Matić kaže da se desničarskim udrugama mora priznati da su one uporne i dosadne kao komarci.

“Ali nas to neće pokolebati u zaštiti ljudskih prava jer je pravo na pobačaj temeljno ljudsko pravo. Pobačaj je medicinska usluga i zahvat, a nikako ideološko pitanje, na čemu oni stalno inzistiraju. Najgore od svega jest što nam ulaze u kuće, u rublje, a prema ovom posljednjem, i u utrobe žena. Žao mi je i jako sam razočaran zbog ove odluke američkog Vrhovnog suda. Naravno, mnoge se stvari iz Amerike prelijevaju i na ostali dio svijeta, ali što se tiče ovog pitanja, slobodno im poručujemo da im to neće proći. Američki građani već su se pobunili protiv te odluke jer se godine broje prema naprijed, a nikako unatrag. Mi živimo u 21. stoljeću i želimo perspektivu za 22. stoljeće, a ne vraćanje u doba inkvizicije i mračnog srednjeg vijeka”, govori Matić koji kaže kako za ženu nema teže odluke od odluke o pobačaju.

“I tko smo mi da joj tu ranu još solimo. Da bismo postigli cilj, koji je i naš cilj – da bude što manje pobačaja, važne su edukacija, prevencija i kontracepcija. No unatoč svemu tome – ženina je odluka zadnja. Nikako popovska, katolibanska, batarelovska”, zaključuje Matić.

 

Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.