Foto: Ante Cizmic / CROPIX

‘OSJEĆAJU SE KAO KOLATERALNE ŽRTVE’! Medicinskim sestrama stigla rješenja o poništenju diploma: Angažirale poznatu odvjetnicu, pišu žalbu

Autor: Dnevno,hr

Afera s diplomama fakulteta u Kragujevcu, među kojima je i ona supruge šefa SDP-a Peđe Grbina, dobila je sada svoj nastavak nastavak. Nova TV doznaje je da je dijelu medicinskih sestara stiglo rješenje o poništenju diplome prvostupništva.

Odvjetnica Vesna Alaburić je u razgovoru za Novu TV potvrdila kako je ”otprilike trećina sestara dobila rješenje kojim se utvrđuje poništavanje diplome, dio ih je dobio poziv za izjašnjavanje o činjeničnim aspektima, jer se vodi upravni postupak, a jedan dio njih nije dobio apsolutno nikav upit iz Kragujevca”.

Što se tiče supruge šefa SDP-a, ona još nije dobila nikakav dokument.

Sestre koje jesu – sada uz odvjetnicu Alaburić sastavljaju žalbe i očitovanja.

“One su to uredno plaćale, uredno polagale ispite, i osjećaju se ne samo kao kolateralne žrtve, nego velike žrtve nekih možda internih obračuna u Kragujevcu koji su došli s jednim krakom i do Pule”, naglašava Alaburić

Medicinske sestre i dalje na svojim radnim mjestima

Ministarstvo obrazovanja je zbog rada bez dozvole zabranilo rad pulskoj podružnici sestrinstva iz Zenice pa su sestre treću godinu prebačene na Sveučilište u Kragujevcu.

Sporne su 44 hrvatske diplome, a samo ih je 13 polagalo ispite i u hrvatskoj komori. Većina sestara s problematičnim diplomama zaposlena je u pulskoj bolnici.




Irena Hrstić, ravnateljica Opće bolnice Pula pojašnjava kako se u ovom trenutku njima ništa ne mijenja.

“Imaju uredne i vrijedeće licence od Hrvatske komore medicinskih sestara, tako da im se radno mjesto nije promijenilo”, dodaje Hrstić.

Hrvatska komora već mjesecima čeka odgovor iz susjedstva pa je u pomoć pozvala i Ministarstvo vanjskih i europskih poslova.




Predsjednik Hrvatske komore medicinskih sestara Mario Gazić pojašnjava kako ”čekaju da im Ministarstvo pokuša pomoći diplomatskim putem da dođu do tih podataka koji su im u toj situaciji iznimno bitni”.

“Treba napomenuti da su to sestre koje imaju odobrenje za samostalni rad kao srednje medicinske sestre tako da ugroze za naš sustav i bolesnike nema nikako”, ističe Gazić.

Zanimljivo, odluke o poništenju donesene su još prošle godine, ali su sestrama poslane tek nakon što su u sklopu velike afere uhićeni bivši dekan i rektor kragujevačkog fakulteta.

Autor:Dnevno,hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.