fbpx
Photo: Robert Anic/PIXSELL

ORŠANIĆ NA TERENU: ‘Vrtače nastale nakon potresa ugrožavaju kuće, a stanovnike treba razmijestiti na sigurne lokacije’

Autor: Hina/Maja Štefanac

Na potresom pogođenom području Sisačko-moslavačke županije pojavilo se više od 50 vrtača.  Preporučuje se da se na terenu gdje su se pojavile vrtače šest mjeseci ništa ne gradi, rekao je u emisiji “HR za Banovinu” Davorin Oršanić iz Ministarstva graditeljstva.

Nastale vrtače su geološke promijene koje sada naknadno ugrožavaju i kuće koje nisu bile oštećene u potresu, pojasnio je Oršanić koji je član Stožera civilne zaštite za otklanjanje posljedica potresa. Također je rekao kako je zbog tektonskih poremećaja i karakteristika kraškoga tla koje je porozno došlo do pomaka koji bi se možda i inače dogodili, ali svakako ne na način izazvan snažnim potresom. Teren pregledavaju stručnjaci s Rudarsko-geološko-naftnoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i iz Hrvatskoga geološkog instituta.

Oršanić se nada da će Ministarstvo graditeljstva, prostornog uređenja i državne imovine dobiti geopozicionirane podatke o područjima na kojima je došlo do takvih promjena u tlu koje ukazuju na bitnu promjenu nosivosti tla, odnosno na opasnost da se na takvim mjestima planiraju i grade kuće.

“To zapravo znači da ćemo morati učiniti ‘preklop’ s postojećim prostornim planovima kako bismo vidjeli koja su građevinska područja ugrožena vrtačama, te nam možda predstoji veliki zadatak da razmjestimo stanovnike s takvih područja“, istaknuo je i dodao se traže lokacije za izmještanje, te se nada da je svima jasno da to nije posao od jednog dana, te da je prioritet smjestiti ljude kako bi dobili “krov nad glavom”.

Oko 3 000 kuća s crvenom naljepnicom
Kada je pak riječ o naljepnicama kojima se kuće označavaju nakon pregleda statičara, Oršanić je objasnio kako je riječ o preporukama te da se situacija svakodnevno mijenja zbog stalnih novih podrhtavanja tla. Naljepnice se dobivaju nakon razmjerno kratkoga i brzog pregleda statičara, konstruktera i arhitekata te drugih stručnjaka pa one koje se utvrdi da bi boravak u njima bio opasan za stanovnike dobivaju crvenu naljepnicu, a njih je sada oko 3 000, što znači da će oko tri tisuće zgrada možda trebati rušiti ili temeljito popraviti. Broj zgrada i kuća sa žutom ili zelenom naljepnicom se svakodnevno mijenja i još treba pregledati desetak tisuća građevina. Oršanić je napomenuo kako često ima i dvostrukih prijava tako da i broj prijava koji se nalazi na aplikaciji zapravo nije točan broj zgrada koje treba pregledati.

Montažne ili polumontažne kuće 

Naime, pod obnovu spada i gradnja zamjenskih zgrada na istom mjestu ili na nekom drugom mjestu što će ovisiti o kvaliteti tla na kojemu će se graditi. Nove građevine bi trebale biti montažne, polumontažne ili zidane, objasnio je Oršanić te istaknuo da je hrvatska industrija dobila određene zadatke kako bi se moglo brzo početi graditi.
Uz napomenu kako je problem izvoditi građevinske radove dok se tlo još trese, Oršanić se osvrnuo na kriterije gradnje, odnosno hoće li onima koji su ostali bez kuća biti ponuđena montažna, polumontažna ili zidana gradnja, te kakva će biti kvadratura kuće. Rekao je da je, prema postojećem Zakonu o obnovi, propisano kakve se kuće planiraju graditi  i kakva će im biti površina. Hoće li pak neka zgrada biti montažna, polumontažna  ili zidana još će se morati utvrditi, ali u svakom slučaju radit će se u suradnji s vlasnicima zgrada.

Iako kod nas nije popularna gradnja montažnih ili polumontažnih zgrada, kaže kako su takve zgrade vrlo kvalitetne i mogu doista dobro i brzo zamijeniti zidanu gradnju, no problem je logistika, jer su ceste trenutačno u lošem stanju.

Autor:Hina/Maja Štefanac
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.