fbpx
Photo: Robert Anic/PIXSELL/Arhivska fotografija

ORGANIZATOR PROSVJEDA PROTIVI SE I MOSTU: Ne želi referendum! ‘Pitanje je hoćemo li izbjeći sukobe s ljudskim žrtvama’

Autor: Daniel Radman

Nakon velikog zagrebačkog prosvjeda protiv uvođenja covid potvrda u javim i državnim ustanovama Most je najavio pokretanje dvije referendumske inicijative, oni će skupljati potpise na osnovu kojih će tražiti da se o epidemiološkim mjerama odlučuje dvotrećinskom većinom u Saboru. Nadalje, tražit će da se istom, dvotrećinskom većinom odlučuje i o ograničenju ustavnih prava te da se sve dosadašnje odluke potvrde u Saboru.

Ipak, iako bi se očekivalo da i organizatori prosvjeda i Mostovci “pušu u isti rog”, došlo je do neobičnog raspleta. Naime, Andrija Klarić, jedan od organizatora prosvjeda nije impresioniran inicijativom Mosta, a to je obrazložio u videu koji je objavio na Facebooku.

“Podražavam sve inicijative koje idu u smjeru borbe protiv ove tiranije koja nam uzima slobodu i koja nam uzima ljudska prava. Vjerujem da se radi u dobroj namjeri, međutim i put popločan dobrim namjerama nas ponekad odvede u pakao“, naglasio je.

Kad završi procedura, bit ćemo u tiraniji

“Već sam prije rekao da samu inicijativu za referendumom smatram zakašnjelom i da je ona trebala biti napravljena nekoliko mjeseci prije. Kad završi procedura oko ovog referenduma, mi ćemo biti već jako duboko u tiraniji. Već ovaj tjedan kreće sabor koji namjerava uvesti zakone kojima je cilj drastično kazniti sve one koji se opiru tiraniji. Do trenutka kad procedura bude provedena – ako i uspije – pitanje je hoćemo li uspjeti spriječiti ono što se događa u cijeloj Europi, a to su sukobi sa ljudskim žrtvama. To bi nam trebao biti glavni cilj”, mišljenja je Klarić.

Nije Klarić impresioniran ni formulacijom referendumskih pitanja: “Način na koji su formulirali to referendumsko pitanje me asocira na jednu priču kad je Albert Einstein rekao: ‘Ako nisi u stanju malom djetetu objasniti fiziku, to znači da je ni ti ne razumiješ’. Tako i ova pitanja koja su postavljena, nisu pitanja koja može jednostavno razumjeti svaki običan građanin ove zemlje koji ima pravo sudjelovati u ovom referendumu.

“Mi ćemo se i dalje boriti”

To bi značilo da i oni koji su formulirali ovo pitanje nisu sasvim sigurni u ono što stvarno traže. Volio bih da inicijativa koja se bori protiv ovog terora uspije, ali sam nažalost skeptičan i rezerviran. Ne bih volio da se ustanovi da je postojala namjera da se na ovako neefikasan način organizira to referendumsko pitanje, jer ne bih volio vjerovati da postoje loše namjere”.

Još jednom za kraj ponavljam: jedino pravo pitanje, ako će biti referenduma i ako treba biti referenduma te vrste, treba biti: ‘Jeste li za ukidanje covid potvrda i zabranu da se ikada više uvedu u Republici Hrvatskoj. To je jednostavno pitanje i svi smo oko toga jednoglasni. Kao što sam već dosad govorio, hrvatski su građani prepušteni sami sebi, kao što su i dosada bili, jer su nažalost političke stranke – čast izuzecima – zakazale u funkciji za koju su izabrane. Mi ćemo se i dalje, neovisno o rezultatu referenduma, nastaviti boriti na svoj građanski način za svoja prava i za slobode. Vidimo se uskoro na nekoj od naših bojišnica’, kaže Klarić u video poruci
Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.