Foto: X

Orbanova poruka Europi: ‘Moramo okupirati Bruxelles i uzeti stvar u svoje ruke‘

Autor: Dnevno.hr/B.D.

Mađarski premijer Viktor Orbán u u govoru za kampanju za Europski parlament je upozorio da se Europa nalazi na rubu oružanog sukoba. Zatražio je promjenu stava europskih čelnika.

Orban je u govoru koji je održao članovima svoje stranke Fidesz žestoko udario na Europsku uniju. Rekao je da je ona opresivna sila koja je uvukla svoje članice u rat u Ukrajini.

“Misle da je rat njihov i bore se kao da je njihov.” rekao je iako nijedna članica Europske unije nije poslala vojnike u Ukrajinu. “Vodstvo u Bruxellesu mora otići. Ne zaslužuje drugu šansu, mora doći do promjene.”

Orbanov govor trajao je petnaestak minuta. U njemu se mađarski premijer dotaknuo tema o kojima govori već godinama, odbijanju migranata, neprijateljstvu prema LGBT pravima i optužbama da EU pokušava nametnuti svoju volju Mađarskoj.
“Moramo okupirati Bruxelles, riješiti se birokrata i uzeti stvar u svoje ruke”, rekao je uz aplauz. Na vlasti je već 14 godina i već dugo kritizira države koje šalju novac i oružje Ukrajini. Mađarska je odbila slati pomoć i čak se protivi sankcijama Rusiji.

Orban smatra da su države koje pomažu Ukrajini za rat i predstavlja svoju vladu kao da je jedina koja želi mir. Mnogi kritičari ga optužuju za zastupanje ruskih interesa.

Poruka iz manifesta

Šef ruske diplomacije: ‘Spremni smo na pregovore bez Zelenskog, Ukrajina će biti potpuno ruska‘

Na kraju govora Orban je najavio kandidaturu svoje stranke za izbore u Europski parlament u bloku krajnje desnice. U manifestu njegove kandidature stoji “Ako trenutno vodstvo EU ostane na čelu Europu će gurnuti u rat, valovi migracije će uništiti europske nacije i rodna propaganda će uništiti budućnost naše djece.”

Autor:Dnevno.hr/B.D.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.