Foto: Guliver/Petr Kupec (CTK via AP)

ORBAN OPET UDARA NA ‘TEMELJNE’ EUROPSKE VRIJEDNOSTI! U srcu Bruxellesa sprema projekt zbog kojega kritičari već viču na sav glas

Autor: Dnevno.hr

Mađarski premijer Viktor Orbán planira razbiti izolaciju u kojoj se našao u Bruxellesu zbog svojih antieuropskih stavova i modela vladavine koju mnogi na Zapadu nazivaju “neliberalnom demokracijom”, piše Politico.

U Bruxellesu 15. studenoga službeno započinje s radom ured njegova think tanka “MCC Bruxelles” – ogranak budimpeštanskog koledža Mathias Corvinius, privatne obrazovne ustanove koju obilato financira Orbánova vlada. Njegovi kritičari ovaj koledž opisuju kao državnim novcem financirani inkubator za stvaranje buduće mađarske elite naklonjene vladajućoj partiji.

“Think tank kojeg financira neliberalni mađarski premijer Viktor Orbán trebao bi poremetiti briselsku scenu”, piše Politico ističući kako je konačni cilj novog ureda uzdrmati postojeći briselski ekosustav think tankova kojim trenutno dominira proeuropska misao.

Zrela rasprava o kulturnim napetostima

U autorskom tekstu za Politico, mađarsko-kanadski akademik i direktor novog think tanka Frank Furedi rekao je da želi promicati “zrelu, promišljenu raspravu o kulturnim napetostima koje prevladavaju na kontinentu”, tvrdeći da u EU rastu protumađarski osjećaji.

Kaže da “zapadni kulturni ratnici Mađarsku mrze samo zato što se Budimpešta usuđuje dovoditi u pitanje njihove njihove post-tradicionalističke poglede na svijet pogonjene identitetskim politikama”.

Nakon najave o otvaranju novog think tanka javili su se kritičari mađarskog premijera naglašavajući kako Mađarska već dugo nazaduje kada je riječ o vladavini prava i prava LGBTQ+ građana.

Mađarski oporbeni zastupnik István Ujhelyi u Europskom parlamentu iz skupine Socijalista i demokrata, rekao je za Politico kako je otvaranje MCC-a u Bruxellesu samo nastavak strateške pozicije koju Fidesz (Orbánova vladajuća stranka) gradi već jako dugo, s konačnim ciljem stvaranja krajnje desne i antieuropske političke sile u Bruxellesu.




Ne obaziru se na kritike

Katalin Cseh iz mađarske oporbene stranke Momentum objašnjava kako je Fidesz jako puno uložio u stvaranje “krajnje desnog intelektualnog svemira” oko svojih politika, te kako u Budimpeštu često u goste pozivaju popularne američke “trumpiste” napominjući kako je projekt “osuđen na propast zbog “Orbánove ekstremne izolacije u Bruxellesu i zapadnjačke orijentacije mađarske mladeži”.

Čelnici Orbánova think tanka ne obaziru se previše na te kritike, smatraju da će njihov projekt stvaranja šire antieuropske i konzervativne koalicije u središtu EU uspjeti. Furedi je već najavio da radi i na projektu radnog naziva “Čega se Europljani boje?”, te kako planira svake godine objaviti takozvani “Barometar straha” koji će, tvrdi, zorno prikazati koja pitanja stvarno brinu i zaokupljaju misli građana u različitih europskim državama.

 




 

Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.