Photo: Dubravka Petric/PIXSELL

ORBAN O HRVATIMA: ‘Vi ste iznimni i strastveni borci!’ Pohvalio i naš antikomunizam: ‘Možete biti hrvatska država. To ovisi jedino o vama’

Autor: Daniel Radman

Mađarski predsjednik Viktor Orban dao je veliki intervju Glasu Koncila. Povod je Svjetski euharistijski kongres koji se, kao prvi veliki međunarodni crkveni događaj nakon pandemije, održava ovog rujna u Mađarskoj. Odmah na početku razgovora demantirao je priču da se Papa Franjo odbio sastati s njime.

Pojasnio je da je do nesporazuma došlo zbog protokola te da je jedino pitanje bilo dolazi li Franjo kao državnik ili poglavar Katoličke Crkve.

“Ja sam sudionik jedne borilačke vještine koja se zove politika, a borbe su svakodnevne – cijeli dan i noć. Da se slikovito izrazim, kada se na oklopu otvori samo mali prorez, odmah se puca na to mjesto. To što je riječ o međunarodnom događaju koji je ostavio neke nejasnoće u protokolarnom smislu otvorilo je prorez. I dogodilo se to da su protucrkveni i protukršćanski krugovi počeli pucati u taj prorez“, pojasnio je, naglasivši kako su kao povod iskorištene razlike u stajalištima pape i mađarske vlade u odnosu prema migracijama za koje ne spori da postoje.

Tko se ne bude branio od migracija, za 20 godina neće prepoznati svoju zemlju

Pojasnio je i zašto je postavio žicu na mađarskim granicama.

“Kada se na mađarskoj granici pojavi više desetaka tisuća uglavnom mladih muškaraca, koji su u savršenom fizičkom stanju i koji u koloni gaze preko državne granice, a ako ih se želi zaustaviti, gaze i preko nas, ne govorimo o migraciji, nego o kršenju suverenosti države. To se mora zaustaviti”, rekao je i potom dodao da “svi koji se ne budu branili za 20 godina neće prepoznati svoju zemlju”.

‘Plaćamo cijenu plivanja protiv dominante struje’

Novinari Glasa koncila upitali su Orbana koliko ga košta plivanje protiv dominantne političke europske struje.

“Mađarska plaća visoku cijenu nepotpisivanja Istanbulske konvencije, zatim odbijanja potpore bilo kakve politike hladnoga rata; plaćamo visoku cijenu što zajedno sa zapadnjacima svakodnevno ne udaramo nogom ruskoga predsjednika, nego mu dajemo poštovanje koje mu pripada kao predsjedniku; plaćamo visoku cijenu što štitimo kršćanski model obitelji; to što LGBT ludilo ovdje nema prostora; zatim plaćamo visoku cijenu zbog našega stajališta o migracijama i plaćamo visoku cijenu zbog toga što ne prihvaćamo bruxellesku birokraciju, nego ponajprije kao protutežu želimo graditi srednjoeuropsku suradnju”, bio je izravan.




Komentirao je i pomoć koju je Mađarska pružila Hrvatskoj nakon potresa, odmah su obećali gradnju škole i crkve u Žažini, a tu se pozvao se na srednjoeuropsko jedinstvo.

Ako se nadamo da će nam Francuzi i Nijemci pomoći, da će prihvatiti odluke koje su za nas povoljne, ako im se udvaramo, i da ćemo time proći dobro, onda ne razumijemo situaciju. Dakle, mi ćemo proći dobro jedino ako možemo pokazati zajedničku srednjoeuropsku snagu. Zato se u zlu moramo uzajamno pomagati”, rekao je.

‘Hrvati su iznimni i strastveni borci’

Za kraj, iznio je svoj pogleda na Hrvatsku.




“Hrvatska nacionalna svijest vrijedan je doprinos Europi. Imate fantastičnu državu. Svi dijelovi Hrvatske su fantastični, ne samo more, nego cijela država. Mislim da imate vrlo raznolik narod, susrećem drugačije karaktere Hrvata na otocima i primjerice u Osijeku. Vi znate kako ih možete povezati u istu državu, što je važan doprinos Europi. Nadalje, vi ste iznimni i strastveni borci, što je potrebno Europi. Imate i specifičan antikomunizam. I mi smo antikomunisti, i mislimo da je naš antikomunizam vrijedan doprinos Europskoj uniji. Naš se antikomunizam razvijao protiv Sovjeta, protiv međunarodnoga komunizma. Vi ste izvojevali svoju suverenost prema komunizmu koji se razlikuje od ovoga koji je bio prisutan u Mađarskoj. A vrlo je vrijedno iskustvo da komunizam može postojati i u manjim, nacionalnim okvirima, što je opasno. Mađari žele da Mađarska ostane mađarska država. I Hrvatska može biti hrvatska država. To ovisi jedino o vama”, poručio je.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.