fbpx
foto: flickr

ORBAN DOLIJAO: Mađari zbog antimigrantske politike pred Europskim sudom pravde

Autor: Dnevno, B.V.

Europska komisija objavila je kako će Mađarsku tužiti Europskom sudu pravde zbog zakona koji kriminalizuju aktivnosti za podršku tražiteljima azila te dodatno ograničavaju pravo na traženje azila.

Prema pisanju Euronewsa, Komisija je navela da je poslala osobno pismo o uvjetima u tranzitnim zonama, odnosno objektima koji se nalaze na granici sa Srbijom, u kojima tražitelji azila moraju ostati i u kojima se njihovi zahtjevi odbijaju, a opisuju se kao “pritvor pod direktivom EU-a o vraćanju”.

Proces protiv Mađarske počeo je u srpnju 2018. godine, kada je Komisija, nakon što je ta zemlja usvojila set zakona nazvan “Stop, Soroš”, uputila Mađarskoj pismo, što je prvi korak u prekršajnom postupku, prenosi budimpeštanski Business Journal. U njemu je EK izrazila zabrinutost zbog zakonodavstva koje “kriminalizira aktivnosti što podržavaju zahtjeve za azil i boravak te dodatno ograničavaju pravo traženja azila”.


Drugi je korak Komisija poduzela u siječnju ove godine, kad je Mađarima poslala obrazloženo mišljenje u kojem je navedeno kako mađarsko zakonodavstvo krši Direktivu za pružanje azila i Direktivu za uvjete prijema.

Tada je Mađarskoj dano dva mjeseca da odgovori na brigu Komisije, na što su se susjedi opet oglušili, a zbog čega su iz Bruxellesa poduzeli i treći korak, odnosno podnijeli tužbu Europskom sudu pravde.

Autor:Dnevno, B.V.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.