Foto: Darko Tomas / CROPIX / Ilustracija

Optužili su ih zbog curenja nafte, a sada izvode ‘misteriozne radove’: ‘Nitko nas nije obavijestio što rade nadomak naših kuća’

Autor: dr

U ožujku 2018. građani Slavonskog Broda izgubili su pitku vodu, a za onečišćenje – koje je postalo goruća tema u Hrvatskoj da je čak i premijera Andreja Plenkovića nagnalo na hitan dolazak – Slavonci su okrivili Crodux.

Naime, nedugo prije dogodio se ekološki incident, tijekom tlačnog ispitivanja cijevi produktovoda došlo je do istjecanja naftnih derivata.

Prema iskazu Branka Radoševića, direktor tvrtke Crodux energetika, radilo se o 100 do 150 litara, dok je gradonačelnik Mirko Duspara sumnjao da bi količine mogle iznositi do nekoliko desetaka tisuća.

No, u srpnju iste godine DORH je odbacio kaznene protiv “nepoznatih počinitelja” zbog curenja naftnih derivata iz produktovoda, tako da na koncu nitko nije bio odgovoran za onečišćenje vode u Slavonskom Brod.

Napeti odnosi između Slavonaca i energetske tvrtke ostali su kao trajna posljedica, stoga ne čudi da svaka aktivnost Croduxa na tom području ide pod povećalo.

Ivan Čermak objavio: ‘Povlačim se iz Croduxa, vrijeme je za mlađe’!




Portal SBplus sada je otkrio da se naseljem Josip Rimac izvode “misteriozni radovi”, a kako neslužbeno doznaju, u tijeku je ‘krpanje’ starog produktovoda koji iz Slobodnice vodi preko Save do Rafinerije Brod.

“Nama su rekli da su snimili stanje cjevovoda te su detektirali problematična mjesta, a sada dolaze do njih, kopaju i krpaju ih. Ne znam koliko će to biti sigurno za nas iz Romskog naselja kroz koje taj cjevovod prolazi”, rekao je SBplus-u jedan od zabrinutih Brođana.

Portal naglašava da na gradilištu nema vidljive gradilišne ploče na kojoj bi, sukladno Zakonu, pisale sve relevante informacije, o građevini, radovima, invesitoru, projektantnu…




“Iz još manje poznatog razloga, izvođači radova upozoravaju prolaznike uz trasu kako se nalaze u blizini ‘plinovoda’, mada i sami znaju kako to nije istina jer je u pitanju ‘produktovod’ kojeg upravo oni krpaju za potrebe, moguće, budućeg plinovoda”, zaključuje SBplus te podsjeća da je lani državna tvrtka Plinacro za 2,4 milijuna kuna prodala tvrtki Crodux produktovod s ciljem njegove prenamijene u plinovod”.

Davor Štern: Rijeka će nakon realiziranih investicija postati najvrjedniji dio Ine

Autor:dr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.