fbpx
Photo: Matija Habljak/PIXSELL

OPTUŽBE NA RAČUN HDZ-ovog GRADONAČELNIKA GLINE: U obnovi diskriminira Hrvate koji su se nakon ‘Oluje’ doselili iz BiH!

Autor: Daniel Radman

Nezavisni gradski vijećnik Radomir Lončarević prozvao je gradonačelnika Gline Stjepana Kostanjevića za diskriminaciju u procesu obnove poruštenih objekata u potresu.

Lončarević ističe kako je Vlada za obnovu Gline doznačila gradu 25 milijuna kuna pomoći za privremenu i nužnu zaštitu i popravak oštećenja uslijed potresa, no Grad Glina je, kaže, napravio “u najmanju ruku diskriminacijsku odluku o podjeli navedenih sredstava građanima pogođenih potresom”.

“U prvom redu ističemo neravnopravnost prema građanima koji žive u objektima (kućama i stanovima) u državnom vlasništvu. Naime, odlukom Grada Gline o raspodjeli pomoći, njima je uskraćeno pravo na pomoć koje je donirala Vlada RH za potresom ugrožene građane, jer ne žive u objektima u isključivom privatnom vlasništvu, nego državnom”, poručio je vijećnik iza kojeg stoji Nezavisna lista mladih Gline.

Pojašnjavaju da odlukom Grada Gline morate biti vlasnik nekretnine te imati prebivalište na području Grada, čime se zanemaruje da mnogi stanovnici grada nisu vlasnici svojih kuća i stanova, već da godinama stanuju u objektima kroz ugovoreni odnos o najmu s državom.

“Sada nemaju pravo ni na kakvu pomoć i potporu u obnovi i popravcima”, naglašava Lončarević.
Zbog činjenice da se u najvećoj mjeri radi o ljudima koji su se na područje Gline doselili nakon Oluje, uglavnom izbjeglim Hrvatima iz Posavine i Srednje Bosne, te su posredstvom APN-a (državne Agencije za pravni promet i posredovanje nekretninama) ostvarili pravo na stanovanje u državnim objektima na području grada, danas ti isti ljudi nemaju pravo na nužnu zaštitu i popravak oštećenja da bi mogli živjeti u nekretninama koje im je ugovorenim najmom država dala za život.

Dodao je da istu sudbinu dijele mnoge mlade obitelji koje su ostvarile stambeno zbrinjavanje u državnim kućama i stanovima te naglašava zabrinutost za njihovim ostankom, ali isto tako i o povratku onih koji su privremeni smještaj pronašli izvan Gline.

Ta sredstva u prvu ruku služe, ne za obnovu, nego za nužne radove i nužne popravke. No ovom odlukom Grada i gradonačelnika Gline ovi građani neće moći ostvariti pravo na pomoć. To je odluka jedinice lokalne samouprave, a ne Vlade, koja je dodijelila sredstva, što je još više diskriminacijski spram građana Gline, s obzirom da ostale općine i gradovi na području Banovine nemaju takvu praksu i ne rade to svojim građanima, razvrstavajući ih u one prvog ili drugog reda.”
Za komentar ovih tvrdnji zamolili smo i gradonačelnika Kostanjevića, a njegov odgovor ćemo objaviti čim ga zaprimimo.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.