Foto: Wikimedia Commons / Ilustracija

OPSADNO STANJE: Talibani zauzeli strateški okrug u Afganistanu blizu Kabula

Autor: Maja Štefanac

Talibani su u utorak zauzeli strateški okrug u provinciji u središnjem Afganistanu, jugozapadno od glavnog grada Kabula, rekao je dužnosnik provincijskog vijeća.

Barem tjedan dana centar okruga Nerkh bio je pod opsadom talibana. Okrug Nirkh važan je jer prolazi središnjom autocestom koja povezuje Kabul s južnom provincijom Kandahar, talibanskim središtem. Vladine snage stacionirane tamo tražile su pomoć od Kabula, no pomoć nije došla, dodali su vijećnici. Bilo je različitih izvješća o sudbini oko 70 pripadnika vladinih snaga koji su smješteni tamo. Ministarstvo unutarnjih poslova reklo je da su se postrojbe “taktički povukle”, no bilo je drugih izvješća koja su navodila da su se predale nakon kratkog sukoba, dok je nekoliko policajaca poginulo.

Kolaps okruga uslijedio je prije talibanskog najavljenog trodnevnog prekida vatre zbog praznika Ramazanskog bajrama koji obilježavaju kraj muslimanskog posta Ramazana ovog tjedna. Talibani su također pustili više od 100 vladinih zatvorenika iz cijele zemlje, rekao je talibanski politički glasnogovornik Suhail Shaheen. Oslobađanje zatvorenika također je bilo u spomen na bajramske praznike, rekao je.

Posljednji od 2.500-3.500 američkih vojnika i oko 7.000 savezničkih NATO snaga trebali bi izaći iz Afganistana najkasnije do 11. rujna. Glasnogovornik afganistanskog Ministarstva unutarnjih poslova Tariq Arian rekao je da je povlačenje u Maidan Wardak bila taktička odluka i da očekuje da će afganistanske snage sigurnosti zauzeti sjedište, piše strani mediji.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.