fbpx
Ilustracija: Pixabay

OPREZ! Poznati lijek protiv kašlja povlači se s tržišta, može biti jako opasan

Autor: Dnevno.hr

Važna vijest za sve koji su koristili lijekove za kašalj za sebe i svoju djecu.

Naime, Povjerenstvo za ocjenu rizika na području farmakovigilancije (PRAC) pri Europskoj agenciji za lijekove (EMA) završilo je ocjenu lijekova s djelatnom tvari folkodin, koji se primjenjuju u liječenju neproduktivnog (suhog) kašlja u odraslih i djece te je preporučilo ukidanje odobrenja za stavljanje u promet u Europskoj uniji (EU) za navedene lijekove.

Ovo je važno

Folkodin je opioidni lijek koji se primjenjuje u liječenju neproduktivnog (suhog) kašlja u odraslih i djece. Djeluje izravno u mozgu, potiskujući refleks kašlja na način da smanjuje živčane signale koji se šalju mišićima koji su uključeni u kašljanje.


Folkodin se primjenjuje od 1950-ih godina kao lijek koji potiskuje kašalj te je nacionalno odobren u sedam država članica EU-a. U Republici Hrvatskoj folkodin je dostupan u Pholcodin Alkaloid 10 mg tvrdim kapsulama.

Zdravstveni radnici trebaju razmotriti prikladne terapijske alternative i savjetovati bolesnicima da prestanu uzimati lijekove koji sadrže folkodin.

Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.