foto: ilustracija/Twitter

OPREZ! Hrvatskom i dalje kruže krivotvorene novčanice. Saznajte kako ih prepoznati

Autor: Dnevno

Prema informacijama iz Hrvatske narodne banke (HNB) u prvih šest mjeseci ove godine u Hrvatskoj je registrirano 555 komada krivotvorenih novčanica svih valuta, od čega se više od polovine, odnosno 278 komada, odnosi na krivotvorene novčanice kuna.

Ipak, riječ je o padu od 62,7 posto u odnosu na ukupan broj krivotvorenih novčanica svih valuta registriranih u istom razdoblju 2018. godine, navode iz središnje Banke. Na pad je najviše utjecalo manje krivotvorenih novčanica eura, za 81,4 posto u odnosu na lani, dok je broj krivotvorenih novčanica kune povećan za 5,7 posto. Točnije, u prvom polugodištu ove godine iz optjecaja je povučeno 278 komada krivotvorenih novčanica kune, dok su u istom razdoblju prošle godine bile registrirane 263 krivotvorine.

Ako se uzme u obzir da je u prvih šest mjeseci u optjecaju bilo 254,3 milijuna novčanica kuna, može se utvrditi kako na milijun originalnih novčanica dolazi 1,1 krivotvorenih. Najčešće krivotvorena novčanica je ona od 200 kuna i čini 44,6 posto ukupnih krivotvorina, a slijede je novčanice od 1000 i 500 kuna. Nakon kuna, najviše je krivotvorina novčanica eura gdje prednjače one od 50 eura kojih je više od 50 posto u ukupnom broju krivotvorenih, a slijedi ju najveća novčanica od 500 eura.

Kako tvrde iz HNB-a, registrirana količina krivotvorenih novčanica nije izazvala poremećaje u poslovanju gotovinom niti veću financijsku štetu. “Rizik od pojave i zaprimanja krivotvorenog novca ne može se isključiti i uvijek se u poslovanju s gotovim novcem mora uzeti u obzir mogućnost prevare. Vještačenjem krivotvorenih novčanica utvrđeno je da krivotvoritelji često imitiraju pojedina zaštitna obilježja poput zaštitne niti, vodenog znaka, holograma i optički promjenjive boje, pa Hrvatska narodna banka poziva građane na pojačan oprez, a institucije i tvrtke koje posluju s gotovim novcem, na primjenu odluka HNB-a o uvjetima obrade i redistribuiranja novčanica”, ističu iz središnjeBanke.

Iz HNB-a tvrde kako je krivotvorene novčanice lako prepoznati. Dovoljno je provjeriti nekoliko njihovih obilježja primjenjujući jednostavnu provjeru “osjeti-pogledaj-titraj-provjeri”, opisanu na internetskim stranicama HNB-a, te podsjećaju, da su izdali i seriju edukativnih videouradaka o zaštitnim obilježjima novčanica kuna, dostupnih na internetskim stranicama HNB-a i njenom YouTube kanalu.

Autor:Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.