Screenshot

OPOZIV KUJUNDŽIĆA! Kujundžić se brani: ‘ SDP bi možda ukinuo i Božić, ali na svu sreću izgubili su izbore’!

Autor: Dnevno

U 16.30 sati  nakon stanke, započela je saborska rasprava o zahtjevu oporbe za opozivom ministra zdravstva Milana Kujundžića, koju je inicirao u srpnju Most, uz potpise 32 oporbena zastupnika.

Oporba proziva Kujundžića da u tri godine mandata nije niti započeo reformu zdravstvenog sustava, te da je propustio strateški upravljati sustavom i pravodobno donijeti Zakon o zdravstvenom osiguranju i osigurati njegovu provedbu.

Optužuju ga i da nije osnažio primarnu zdravstvenu zaštitu, te preustrojio i financijski stabilizirao sustav.

Oporba ga proziva i za izostanak upravljanja ljudskim resursima što je dovelo do odljeva zdravstvenog kadra, te zatvaranja pojedinih bolničkih odjela zbog nedostatka liječnika i medicinskih sestara.

Također, Kujundžiću predbacuju da je pokušao utjecati na pravosuđe kako bi spriječio donošenje presuda u korist liječnika zbog neisplate prekovremenih sati. Kako će se rasprava odvijati pratite na našem portalu.

17.45. Kujundžić: Prvo ću govoriti onako kako to ide u znanosti. Brojevima i rezultatima, a onda, s obzirom da u Hrvatskoj, osim papirantih medicinara za koje se izmišljaju lažne katedre, ne postojeće, tri puta se izmišljaju povjerenstva, biraju se u nastavnike i postaju vrhnuski stručnjaci koji znaju i promišljaju. Premijer je i spomenuo personaliziranu medicinu, a u drugom djelu ću vam se personalizirano i obraćati. Hrvati trebaju čuti istinu. Ne osobno, nego što je tko napravio i tko je što dao svojem narodu, tko dobiva plaću za ništa, tko je u životu napravio ništa posebice u hrvatskoj medicini. 2015. godine u hrvatkom zdravstvenom sustavu radi 14.400 liječnika, a sada ih je oko 15.300. Glede sestara, prije tri godine radi 29 tisuća sestara, a sada ih je oko 31 tisuća. Što se tiče plaća, 2015 godine srednja stručna sprema sa noćnim dežurstvima ima prosjek 5800, a sada oko 6700 kuna. Viša stručna sprema, 2015. godine 6500, a sada 7300 kn.

Sada imaju regrese, božićnice koje je prethodna vlada ukinula. Da je ostao tadašnji ministar on bi ukinuo Božić vjerojatno, ali na svu sreću izgubili su izbore pa Božić nije ukinut. U vrijeme ove vlade plaće su porasle 18 %, a u vrijeme SDP-a su smanjene




17.30. Ines Strenja: Mi smo jedina zemlja koja u hitnoj medicinskoj službi ima vojne helikoptere. Ministar je prošle godine najavio da su osigurana sredstva u tu svrhu. Ali nije se dogodilo ništa i tome se više ne govori. 35 milijuna eura, tako je govorio , a danas se to više ne spominje.

17.28. Jovanović: Potrebna nam je hitna helikopterska medicinska služba, a za osnivanje iste u mandatu ministra Kujudžića nije se napravilo ništa.

17.20. Ines Strenja-  Nismo riješili problem cijene lijekova. Imamo ogromne dugove i došli smo u situaciju da su blokirali određene bolnice da bi se mogle barem djelom naplatiti. I mi sada njima isplaćujemo 500 milijuna kuna. Ali mi problem cijene lijekova nismo riješili. Nije smo stvar u posebno skupim lijekovima. Mi svaki mjesec isplaćujemo 300 milijuna kuna. 150 milijuna kuna se plati, a 150 milijuna kuna ide u dug. Pitanje je koliko smo sustavom referenciranja postigli stvarnu cijenu jer se uspoređujemo sa zemljama koje su malo više na zapadu, umjesto za zemljama koje su više našeg ekonomskog ranga.




17.00. Hajdaš Dončić- U zdravstvu imamo rokove plaćanja preko 3 godine, samim time raste i cijena lijekova za 30 posto. Ne zvuči li to vama u Vladi kao korupcija? Jer čujte, kad je cijena ljekova veća od 30 posto, to znači da netko ima interesa u tome da se s plaćanjem kasni?

16.55. Grmoja- Nakon izlaganja kolegice Ines Strenje,  ovaj dvojac tamo dolje je u knock down-u, ali ja ću ipak postaviti nekoliko pitanja. Ministru Kujundžiću ne može pomoći nikakav pijar, ne može mu pomoći čak ni onaj koji pokušao zabraniti koncert Marka Perkovića Thompsona, čujem da radi za ministra Kujundžića , ali ni on mu ne može pomoći nakon ovog izlaganja.

16.52. Peđa Grbin, prije godinu dana ministar Kujundžić je najavio da će u Hrvatskoj i socijalni slučajevi početi plaćati dopunsko zdravstveno osiguiranje. Takav prijedlog je nemoralan. Takav potez produbit će postojeću nejednakost. Pitam vas, ako je činjenica da je HZZ u plusu 622 milijuna kuna, dali je normalno tražiti od socijale u Hrvatskoj da plaća dopunsko.

16.50. Ines Strenja. Mi želimo dobro zdravstvu. Svi, s lijeve i desne strane želimo isto, uvjerena sam. Hrvatska treba ulaganja u infrastrukturu. Ali zaboravili smo na pacijente i na zdravstveno osoblje

16.40. BoŽo Petrov : Mi smo ovdje već predlagali istu stvar prije godinu dana. Vlada nas je uvjeravala da će stanje u zdravstvu biti još bolje, a godinu danas poslije, stanje je sve gore i gore. Usluga je postala lošija, a troškovi su veći.

16.35. Ines Strenja dala je uvodnu riječ u ime predlagatelja za opoziv.

Autor:Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.