Foto: CROPIX

POGLEDAJTE GDJE SU NAŠLI HORVATINČIĆA! Nije u zatvoru: ‘Podaci o zatvorenicima su službena i profesionalna tajna’

Autor: Dnevno.hr

Iako još od srpnja 2021. služi zatvorsku kaznu u trajanju od četiri godine i 10 mjeseci zbog pomorske nesreće u kojoj je 2011. stradao talijanski bračni par, Tomislav Horvatinčić ponovno je, tijekom služenja kazne, po tko zna koji put, viđen kako slobodno šeće.

Međutim, ovoga je puta Horvatinčić viđen u šetnji Cvjetnim trgom, gdje inače ima stan, u društvu jedne žene i jednoga muškarca.

Vezano za Horvatinčićev status, Ministarstvo uprave i pravosuđa opširno se očitovalo Jutarnjem listu, međutim, nisu pojasnili konkretnu odluku zbog koje se Horvatinčić nalazi na slobodi, već su se opravdali zakonskom odredbom prema kojoj su podaci o zatvorenicima, službena i profesionalna tajna.

Opširan odgovor Ministarstva

“Međutim, u cilju objektivnog informiranja javnosti, ističemo da sustav izvršavanja kazne zatvora u Hrvatskoj, kao i u ostalim europskim zemljama, počiva na rehabilitacijskom konceptu, koji podrazumijeva poduzimanje mjera i aktivnosti radi ostvarivanja svrhe izvršavanja kazne zatvora.

Sukladno navedenom, za svakog se zatvorenika donosi program izvršavanja, čime se osigurava poštivanje načela individualizacije, a u postupku realizacije programa izvršavanja primjenjuju se opće i specijalizirane tretmanske intervencije i programi te pogodnosti zatvorenika, kao poticajno sredstvo u ostvarivanju resocijalizacije, rehabilitacije i socijalnog uključivanja. Navedeni koncept, kao i način njegove primjene, temelji se i usklađen je na međunarodnim preporukama u području izvršavanja kaznenih sankcija i mjera.

Kao što je navedeno, pogodnosti predstavljaju skup poticajnih mjera usmjerenih na smanjivanje negativnih učinaka zatvaranja i poticanje u ostvarivanju programa izvršavanja radi ostvarivanja svrhe izvršavanja kazne zatvora.

Sastoje se od ublažavanja uvjeta unutar kaznionice, odnosno zatvora te češćih dodira s vanjskim svijetom. Pogodnosti ublažavanja uvjeta unutar kaznionice, odnosno zatvora iznimno su važne zatvorenicima, pogotovo onima koji iz raznih razloga ne koriste izlaske već su orijentirani isključivo na pogodnosti koje im se mogu odobriti na korištenje u kaznionici ili zatvoru. Neke od ovih pogodnosti su: korištenje vlastitog TV prijamnika, samostalna priprava hrane i pića, uređenje životnog prostora osobnim stvarima, raspored u odjel s blažim uvjetima unutar iste kaznionice, odnosno zatvora, korištenje godišnjeg odmora u blažim uvjetima iste kaznionice ili zatvora i dr.




S druge strane, pogodnosti češćih dodira s vanjskim svijetom osobito su važne jer omogućuju zatvorenicima održavanje kontakata s obitelji i zajednicom, ublažavaju negativne učinke zatvaranja te predstavljaju pripremu zatvorenika za odlazak na slobodu. Neke od ovih pogodnosti su: češći i dulji posjeti, telefoniranje bez nadzora, boravak s bračnim drugom u posebnoj prostoriji, izlazak s posjetiteljem, izlazak bez posjetitelja, izlazak u prebivalište ili boravište, izlazak radi izvršavanja posebnog programa u zajednici te korištenje godišnjeg odmora u mjestu prebivališta ili boravišta.

Odluku o odobravanju pogodnosti donosi upravitelj kaznionice ili zatvora, na prijedlog stručnog tima”, odgovorilo je Ministarstvo.

Legalni izlasci

No, poznato je otprije da postoje zakonske odredbe koje Horvatinčiću potpuno legalno omogućuju izlaske. Naime, ključno je da on kaznu služi u kaznionici poluotvorenoga tipa, što u zakonu ostavlja diskreciono pravo upravitelju zatvora da odobri izlazak osuđeniku.




“Na temelju provedenog postupka, a na prijedlog stručnoga tima odobrena je zakonska mogućnost navedenom zatvoreniku”, rekli su iz ministarstva u lipnju prošle godine, kada su objavljene snimke Horvatinčića na parkiralištu jedne privatne zagrebačke klinike.

Podsjetimo, Horvatinčić je nakon vrlo dugotrajnoga sudskoga postupka punoga preokreta na kraju bio pravomoćno osuđen na spomenutu kaznu od četiri godine i 10 mjeseci zatvora. Nakon toga uslijedio je niz zahtjeva za odgodom izvršenja kazne, uglavnom zbog njegova zdravstvenoga stanja, da bi konačno, kada mu je posljednji od zahtjeva za odgodom odbijen, on počeo služiti kaznu 21. srpnja 2021. godine. Od tada je više puta snimljen i u toplicama gdje je bio na rehabilitaciji, ali i na gradskim ulicama.

Video kako se šeta Zagrebom možete pogledati OVDJE.

Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.