Photo: Matija Habljak/PIXSELL

OPET PUSTI GRADOVI? Stižu najstrože mjere od proljeća. Evo što će biti s nastavom, misama, javnim prijevozom i kafićima!

Autor: Daniel Radman

Hrvatska je s jučerašnjim danom prešla granicu od 1.500 umrlih od koronavirusa. Izrazito loši statistički pokazatelji – gledajući prema broju zaraženih na 100.000 stanovnika, prvi vrhu smo među europskim zemljama – primorali su Andreja Plenkovića da uvede najstrože epidemiološke mjere još od uvođenja proljetnog zatvaranja.

Epidemiolozi su u ponedjeljak rekli svoje mišljenje i uputili Vladi i Stožeru prijedlog mjera, potom je Plenković raspravio tematiku sa županima i na užem kabinetu Vlade, a danas ćemo dobiti i formalnu potvrdu onoga što se najavljuje danima.

Mjere će na snazi biti najmanje četiri tjedna, sve do Badnjaka, kako bi do Božića i Nove godine epidemiološka slika bila povoljnija.

Posve je sigurno da će nezadovoljnike predvoditi ugostitelji. Nisu bili zadovoljni ni s postojećim mjerama, a sada, kada se one zaoštre, mnogi najavljuju ‘ključ u bravu’. Sad, jedino je pitanje hoće li to učiniti svojevoljno ili će Stožer donijeti odluku o potpunom zatvaranju ugostiteljskih objekata.

Sve ukazuje na to da će biti druga opcija te da će kafići biti zatvoreni, svi osim onih u hotelima i kampovima.

“Toliko smo izmrcvareni da jedva čekamo da nas zatvore“, izjavio nam je jučer predsjednik Nacionalne udruge ugostitelja Marin Medak. Poruka mu je očita, za njih nema smisla da se samo kafići i restorani smatraju ‘leglom zaraze’ i zbog toga budu najžešće kažnjeni.

U ovakvom kontekstu, Medak i društvo polažu nade u drugu opciju, onu da Vlada obešteti vlasnike ugostiteljskih objekta. Prema njihovom prijedlogu, poštena računica bio bi iznos od 75 posto prošlogodišnjih prihoda.




Promjene će uslijediti i u javnom prijevozu. Ograničit će se broj putnika, najvjerojatnije na 25 posto kapaciteta, a na svakom okretišu prijevozna sredstva će se dezinficirati.

Kad je riječ o školama, trebala je pasti odluka o prelasku na online-nastavu za srednjoškolce i studente. Jasno je da će od idućeg tjedna u školskim klupama biti samo osnovci, ali – kako stvari stoje – još neko vrijeme nastavu će ‘uživo’ pohađati i srednjoškolci i studenti..

Iako se špekuliralo da će se broj okupljenih na vjenčanjima ograničiti na 15, to se ipak neće dogoditi. Još je i gore za potencijalne mladence: sve svadbe će btii otkazane! Za pogrebe će vrijediti pravilo od maksimalno 15 ljudi.




Bile su upitne su i mise. Pričalo se da bi tijekom adventa vjernicima obredi mogli biti dostupni samo putem televizora, radija ili online, te da će crkve ostati otvorene za individualne moltive. No, od toga ipak neće biti ništa.

Isto zadovoljstvo imaju i kulturne ustanove. Kina se ipak ne zatvaraju, kao ni kazališta, iako se govorilo da će se od novog ‘lockdowna’ izuzeti tek galerije i muzeji.

Fitness centri i teretane također ostaju otvoreni, no pod nešto strožim uvjetima. Uz kafiće, najgore su prošli casina i kladionice. Njima će danas također reći da do daljnjeg nema ništa.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.