Foto: Unsplash/Pixabay/ilustracija

OPET BI SPAJALI BALKAN, SOROS UPLIĆE PRSTE! Nasljednik poručuje narodima: ‘Otvoreno društvo podržava inicijativu’

Autor: N.K

Inicijativa “Otvoreni Balkan” ekonomska je i politička zona koja obuhvaća tri balkanske države, Albaniju, Sjevernu Makedoniju i Srbiju, a potencijalnim članicama smatraju se Kosovo, Crna Gora te Bosna i Hercegovina.

Riječ je o projektu koji se spominjao još devedesetih godina prošlog stoljeća, ali ideja se počela pretvarati u djelo tek 2019. godine na sastanku predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, premijera Albanije Edija Rame te tadašnjeg premijera Sjeverne Makedonije Zorana Zaeva. Unija koja je bila svojevrsni odgovor na dugo čekanje Bruxellesa da otvori vrata tranzicijskim balkanskim državama, nazvana je “Mini Šengen”, ali 2021. godine preimenovana je “Otvoreni Balkan”.

Iako se kao cilj udruživanja ističe sloboda kretanja kapitala, roba, usluga i ljudi između država, tijekom godina je inicijativa kritizirana kao poluga za širenje srpskog utjecaja u regiji.

Kako bilo, Kosovo odbija svaku ideju o pristupanju inicijativi, dok su u BiH podijeljeni. Republika Srpska je naravno za, dok u Federaciji računaju na Berlinski proces koji bi trebao vratiti zemlje zapadnog Balkana na put prema EU i započeti pregovaračke procese. Njime je predviđena i mogućnost da zemlje regije prije nego što pristupe EU dobiju mogućnost kreirati zajedničko tržište i da zajedno nastupaju.

Soros vidi priliku

“Ipak, zamjenika predsjednika notorne Fondacije Otvoreno društvo, Alex Soros, sin koji nastavlja posao svog oca Georga Sorosa, ne vidi koliziju između Berlinskog procesa i inicijative Otvoreni Balkan. Dapače, prema njemu, Otvoreni Balkan mogao bi ostvariti određene ciljeve koje Berlinski proces kao diplomatska inicijativa ima.

“Otvoreni Balkan bi mogao da postane deo Berlinskog procesa, iako možda nema potrebe da se takav dogovor formalizira. Fleksibilnost Otvorenog Balkana također bi mogla omogućiti rješavanje dugotrajnih sporova”, ističe zamjenik predsjednika Fondacije za otvoreno društvo Alex Soros u izjavi za Demostat.

Soroš, koji je više puta prisustvovao skupovima inicijative, navodi da njegova Fondacija podržava Otvoreni Balkan jer je cilj bolja regionalna suradnja i primjećuje da bi i Europa i regija trebali biti više zainteresirani za rezultate inicijative i sam proces koji do tih rezultata vodi.




“Da ne dođemo u situaciju da od drveća ne vidimo šumu”, naglašava Soros.

“Dvije inicijative se ne natječu. Zapravo, zemlje koje sudjeluju u inicijativi Otvoreni Balkan su utjecale na Angelu Merkel da ne dozvoli da Berlinski proces prijeđe na Europsku komisiju u Bruxellesu i da ostane multilateralna inicijativa u Berlinu”, naveo je on.

“Otvoreni Balkan je izraz posvećenosti putu prema EU”

Soros ističe da je ideja o Otvorenom Balkanu potekla iz regije, a ne sa strane, dodajući da je upravo to čini jedinstvenom.




“Lideri Albanije, Sjeverne Makedonije i Srbije uvjereni su da je najbrži put u Europu ako sami upravljaju procesom“, kaže on.

Soros podsjeća da je inicijativa otvorena za sve članice zapadnobalkanske šestorke i u tom smislu da su na posljednjem skupu u lipnju u Ohridu bili prisutni, kao promatrači, i premijer Crne Gore Dritan Abazović i predsjednik Savjeta ministara Bosne i Hercegovine Zoran Tegeltija, iako za sada Crna Gora i BiH nisu članice inicijative, kao ni Kosovo.

“Prije svega, Otvoreni Balkan je izraz posvećenosti lidera Albanije, Sjeverne Makedonije i Srbije putu prema Europskoj uniji. Inicijativa odražava njihovu spremnost da uzmu sudbinu svojih zemalja u svoje ruke i da uspostave regionalne planove kako bi pomogli u procesu europskih integracija”, naveo je Soros.

On kaže da Fondacija podržava Otvoreni Balkan kao inicijativu koja na praktičnom nivou ima za cilj poboljšati regionalnu ekonomsku integraciju i ukine regionalne granične kontrole.

“U širem smislu, naglasak na pravoj političkoj i institucionalnoj suradnji ima za cilj potaknuti ekonomski oporavak i strane investicije i olakšati suradnju po raznim prekograničnim pitanjima, počevši od trgovine i tržišta rada, preko zaštite od prirodnih katastrofa, zdravlja i borbe protiv organiziranog kriminala. Postoji također značajan fokus na održivi razvoj i rast u regiji”, zaključuje Soros.

On ističe da bi sporazumi koji su postignuti u okviru Otvorenog Balkana, kada budu implementirani, mogli donijeti opipljive rezultate građanima zemalja članica.

“Značit će to nove mogućnosti u obrazovanju, zapošljavanju ili poslovanju. To bi zauzvrat trebalo pomoći u zaustavljanju odlijeva stanovništva, posebno među mlađim ljudima”, ističe Soros.

Autor:N.K
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.