Foto: Guliver image/Chris Kleponis

OPASNO SE TRESE SAVEZ KOJI JE PREŽIVIO 15 PREDSJEDNIKA I SEDAM KRALJEVA! Globalna ravnoteža u velikom riziku: ‘Svaka zemlja mora izabrati stranu’

Autor: L.B.

Usprkos molbama administracije Joea Bidena da im ne dižu cijenu nafte uoči izbora, zemlje OPEC-a odlučile su smanjiti proizvodnju nafte, zbog čega su Amerikanci ljuti na Saudijsku Arabiju koju optužuju i da njihova politika cijene nafte ide u korist Moskvi.

Saudijci su dali naslutiti da bi mogli povećati proizvodnju u prosincu ako tržište ostane bez ruske nafte. No, američki dužnosnici ističu da će to biti ključan test jesu li Saudijci na istoj strani s Ukrajinom i njezinim zapadnim saveznicima ili drže stranu Rusiji, piše Wall Street Journal.

Međutim, list piše da razliku u interesima između dvije vrlo različite države više ne mogu, kao prije, zagladiti njihovi lideri te iako je savez SAD-a i Saudijske Arabije preživio 15 predsjednika i sedam kraljeva, arapski naftni embargo, dva rata u Perzijskom zaljevu i teroristički napad na SAD 11. rujna, sada se lomi zbog osobnog animoziteta dvojice lidera, američkog predsjednika Joe Bidena (79) i 37-godišnjeg saudijskog prijestolonasljednika Mohammeda bin Salmana, piše WSJ.


Glavni kamen spoticanja

List dodaje i kako njegovi izvori tvrde da se bin Salman privatno ruga Bidenu i ismijava njegove gafove te dovodi u pitanje njegovo mentalno stanje. Osim toga,sSuradnicima je rekao i da mu je bivši američki predsjednik Donald Trump bio mnogo draži.

Glavni kamen spoticanja je odluka zemalja OPEC+ pod vodstvom Saudijske Arabije da smanje proizvodnju nafte neposredno prije izbora u SAD-u. Budući u vrijeme visoke inflacije Bidenovoj administraciji uoči izbora u studenome ne treba novo poskupljenje nafte, to je potaknulo obje zemlje na preispitivanje dosadašnjih odnosa.

Nisu pomogle ni Bidenove žestoke kritike Sudijske Arabije zbog ubojstva novinara Jamala Kashoggija, a odbijao je razgovarati s princem Mohammedom više od godinu dana. Politički savez ovih zemalja gotovo je 80 godina utjecao na ravnotežu na Bliskom Istoku pa i globalno.

‘Svaka zemlja mora izabrati stranu’

Sad je Bijela kuća priopćila da Biden želi preispitati služi li dosadašnja politika prema Saudijskoj Arabiji interesima nacionalne sigurnosti SAD-a, a Saudijski dužnosnici su poručili da je možda vrijeme da i oni preispitaju odnos sa SAD-om.

Situacija između Saudijske Arabije i SAD-a potaknuta je ratom u Ukrajini. Naime, odluka OPEC-a da smanji proizvodnju podigla cijenu nafte, što pomaže ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu da izvozom nafte financira agresiju. Osim toga, potkopava učinkovitost američkih sankcija protiv Moskve.

“Svaka zemlja mora izabrati stranu”, poručuju iz Washingtona, no Saudijci odgovaraju da mogu podržati Ukrajinu i istovremeno surađivati ​​s Rusijom u OPEC+.
Autor:L.B.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.