Foto: Facebook/DP

Opasna kemikalija otkrivena u zraku u Osijeku: Objavljena analiza zraka

Autor: I.G.

Osječko-baranjski župan Ivan Anušić izvijestio je u subotu kako je zbog posljedica požara plastike u tvrtki Drava International danas proglašeno stanje velike nesreće. Dodao je i kako je Vladi upućen zahtjev za proglašavanjem ekološke katastrofe.

Poručio je i da Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu (HAPIH) provodi intenzivno uzorkovanje na području županije kako bi se utvrdile posljedice požara i izdimljavanja na kvalitetu tla, voća i povrća.


‘Prikuplja se dokumentacija’

Rekao je i da se radi na prikupljanju svih dokumenata i podataka koji mogu biti temelj za odluku vlade da proglasi ekološku katastrofu, koja posljednja četiri dana ugrožava zdravlje ljudi i životinja te hranu, vodu i tlo.

Na tvrdnju novinara da vlasnik tvrtke Zvonko Bede odbacuje njegove tvrdnje da se u tvrtki nalazilo 500 tisuća kubika plastike i da se osjeća prozvanim, Anušić je odgovorio da je tvrtka za deponiranje koristila površinu od 170 tisuća kvadratnih metara koja je na nekim mjestima dosezala visinu od sedam metara.

“Ako pomnožite prosječnu visinu deponirane plastike od 3.5 do četiri metra sa 170 tisuća kvadratnih metara, dobit ćete cifru o kojoj sam govorio. Zanimljivo mu je što je tijekom gašenja požara utvrđeno da je skladište plastike postojalo i pod zemljom”.

Podsjeća i da je to “treći ili četvrti” požar u tvrtki Drava International te da je u nekadašnjoj osječkoj Tvornici žigica Drava, čiji je vlasnik nakon privatizacije postao Zvonko Bede, također izbio požar, a u saniranju posljedica požara poginula je jedna radnica, dok su tri osobe ozlijeđene.

Foto: Vlado Kos / CROPIX

“Zanimljivo je da se nakon toga ništa nije dogodilo i nitko nije odgovarao. U Osijeku je bilo još nekoliko požara u tvrtkama s kojima je bio povezan Zvonko Bede, kao što su Litokarton i Getro”, istaknuo je Anušić.

Rezultati analize kvalitete zraka

Prim dr. sc. Senka Samardžić, u razgovoru za Dnevnik HRT-a, iznijela je najnovije podatke analize zraka provedene u Osijeku na dvije lokacije. Istaknula je da je kvaliteta zraka bila prihvatljiva na raskrižju Kneza Trpimira i Europske Avenije, dok je kod Osnovne škole Ljudevita Gaja zabilježen loš indeks kvalitete uz prisutnost formaldehida.

“Danas su izvršena mjerenja u Osijeku na dvije lokacije zbog promjene smjera vjetra. Po indeksu kvalitete zrak je bio prihvatljiv u jednom dijelu grada, kod križanja Kneza Trpimira i Europske Avenije, dok je u drugom dijelu grada, kod Osnovne škole Ljudevita Gaja, indeks kvalitete loš i detektiran je formaldehid. Ne znamo koliko je opasna situacija, ovisi o tome koliko će trajati”, rekla je.
Preporučila je kroničnim bolesnicima, djeci i trudnicama da borave u zatvorenom prostoru te da ne izlaze iz kuća.

“Trebalo bi nositi masku FFP2, pogotovo u onim područjima gdje se osjeti miris dima i u onim područjima gdje je bilo intenzivnije isparavanje”, upozorila je.

Foto: Facebook/DP

“Govorimo o mikroklimatskim uvjetima i intenzitetu vjetra, ovisi koliko je dugo gorjelo i kolika je bila temperatura plamena. Sve preporuke koje smo donijeli prvi dan vrijede i dalje”, kazala je i pozvala građane da prate informacije na stranicama HZJZ-a i civilne zaštite.

Mjere opreza

Grad Osijek objavio je rezultate analize kvalitete zraka. Kategorije kvalitete zraka definirane su kao: dobro, prihvatljivo, umjereno, loše, vrlo loše, izuzetno loše.

Kvaliteta zraka na stacionarnim mjernim postajama 7.10.2023. u 16h
Osijek 1 (raskrižje ulice kneza Trpimira i Europske avenije)
– indeks kvalitete zraka: PRIHVATLJIVO
PM10 (grube lebdeće čestice manje od 10 mikrometra) – 35,82 µ/m3 PRIHVATLJIVO

Osijek 2 (Donji Grad, kod Osnovne škole Lj.Gaja)
– indeks kvalitete zraka: LOŠE
PM2.5 (fine lebdeće čestice manje od 2.5 mikrometra) – 39,06 µ/m3 LOŠE
PM10 (grube lebdeće čestiće manje od 10 mikrometra) – 53,82 µ/m3 LOŠE

Traže se ozbiljne radnje protiv šefa Drave International: ‘On je izdanak privatizacije’

Kvaliteta zraka na stacionarnim mjernim postajama 7.10.2023. u 12h

Osijek 1 (raskrižje ulice kneza Trpimira i Europske avenije)
– indeks kvalitete zraka: PRIHVATLJIVO
PM10 (grube lebdeće čestice manje od 10 mikrometra) – 34,23 PRIHVATLJIVO

Osijek 2 (Donji Grad, kod Osnovne škole Lj.Gaja)
– indeks kvalitete zraka: LOŠE
PM2.5 (fine lebdeće čestice manje od 2.5 mikrometra) – 37,77 LOŠE
PM10 (grube lebdeće čestiće manje od 10 mikrometra) – 52,59 LOŠE

Preporučena mjera opreza za građanstvo je čim manje izlaganje mjestima na kojima se osjeti miris dima, te da se zatvore u prostorije kako bi se minimalizirala izloženost.

Zbog promjene smjera vjetra prvo su dana 07.10.2023. godine provedena mjerenja na području grada Osijeka. Analize ukupne prašine su veće u odnosu na dan ranije. Od ostalih spojeva detektiran je formaldehid, koji nadražuje gornje dišne putove”, stoji u obavijesti Grada Osijeka.

Autor:I.G.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.