Foto: Unsplash

Opasna bolest došla i u zagrebačku školu: Cijeli razred stavljen na antibiotike

Autor: Dnevno.hr/I.J.

U Zagrebu je kod troje učenika iste osnovne škole potvrđen hripavac, bakterijska bolest koja se iznimno lako širi. Navodno se bolest proširila i zaražen je niz kontakata zaražene djece.

Kako izvještava RTL Danas, u Splitu već ima više od 70 slučajeva oboljelih od hripavca, a zabrinutost raste jer postoji opasnost da bi se ova epidemija mogla proširiti i na druge gradove, posebice zbog niske stope procijepljenosti.

Može dovesti do komplikacija

Hripavac je ozbiljna bakterijska infekcija koja može dovesti do komplikacija poput upale pluća i drugih respiratornih problema. Tijekom pretpandemijskih godina, kada su obolijevala otprilike 90 djece godišnje, bila su zabilježena i dva smrtna slučaja novorođenčadi zaražene hripavcem.

Foto: Pixabay

“Dijete koje oboli od hripavca prolazi kroz nekoliko faza, uključujući suhi napadajni kašalj koji može biti toliko intenzivan da dovodi do povraćanja i osjećaja gušenja. Temperatura obično ostaje normalna”, izjavio je pedijatar Goran Tešković.

Lako se širi kapljičnim putem

Hripavac spada među najzaraznije infektivne bolesti i lako se širi kapljičnim putem, slično kao ospice i neke varijante COVID-19. Prvi simptomi uključuju suhi, napadni kašalj, dok se kasnije mogu razviti i drugi simptomi.

Hrvatska, pripremi se na nevrijeme: Izdano upozorenje za više od pola domovine
Cijepljenje se smatra ključnom mjerom prevencije protiv hripavca. U Hrvatskoj se provodi sustavno od 1959. godine prema obveznom kalendaru cijepljenja. Cilj cijepljenja je smanjiti rizik od teških oblika hripavca među dojenčadi i malom djecom, jer su upravo oni najosjetljiviji na teške komplikacije i smrt uzrokovanu ovom bolešću.

 
 

 

Autor:Dnevno.hr/I.J.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.