FOTO: Facebook

OPARINA PRAVILA IZAZVALA SALVU REAKCIJA ‘Ma kakva fjaka, a da više cijenite ono od čega najbolje živite!’

Autor: A. A./Dnevno

Splitski gradonačelnik Andro Krstulović Opara objavio je preko Facebooka deset molbi, poruka, zahtjeva, apela, kako hoćete, prema turistima, koje su mediji prozvali “Deset Oparinih zapovijedi”. U njima turiste upoznaje s mentalitetom i običajima Splićana te ih moli da se to poštuje. Opara je pri tome bio pristojan te je nastojao biti i duhovit, ali je i jasno dao do znanja da su određene stvari Splićanima jako bitne kao što je popodnevni odmor, sve vezano za Hajduk te smireno i lagano obavljanje stvari u trgovinama i na šalterima. Što je napisao možete pogledati ovdje.

I dok su komentari ispod tog posta bili puni potpore za Oparine ideje, dio političke scene ga je ismijala. Tu je prednjačila splitska SDP-ovka Maja Giljanović koja je sve njegove molbe, točku po točku, izvrgnula sarkazmu, dok je povjesničarka iz Siska te bivša članica HSP AS-a, Vlatka Vukelić odmjereno i ozbiljno iskritizirala Oparine “zapovijedi”.

Maja Giljanović, članica Gradskog odbora SDP-a Split, za gradonačelnikovu poruku turistima kaže da su smiješna baš kao i dosadašnji mandat Krstulovića Opare. Evo što je napisala:

‘Pravila bi trebala zapravo ovako izgledati:

1. Pomalo je riječ koju ćete čuti ukoliko odlučite prijaviti komunalni nered u gradu pa čekate intervenciju nadležnih službi. Pomalo ćete i doći do samog grada jer su naša prometna rješenja neprilagođena potrebama te se oboružajte strpljenjem dok se nekoliko sati probijate do gradske luke. Ne klonite duhom, pročitajte priču o utrci kornjače i zeca!


2. Pižolot u Splitu traje od 14 do 17. Osim ako radite u nekoj gradskoj službi pa taj pižolot potraje i malo dulje. Meni, recimo, pižolot traje skoro cijeli dan jer se odmaram i skupljam snagu za naslikavanje i osmišljavanje novih marketinških kampanja koje trebaju prikazati da ipak nešto zaista radim.

3. Fjaka ili ‘stanje svijesti s velikom voljom ni za što’ zapravo opisuje moj dosadašnji mandat. Kako se mandat bliži kraju, tako se i energija u meni budi pa otvaram projekte stare 40 godina.

4. Iskoristite vrijeme i posjetite naše plaže. Zanemarite nered na Žnjanu, zanemarite fekalije na Firulama, zanemarite i što se na vas može odroniti stijena dok se sunčate već samo platite ležaljku i uživajte u našem moru. Nadam se da ne ronite preduboko da vidite otpad koji tamo gomilamo.

5. Bačvice je čuvena plaža u samom centru grada koju svakako treba posjetiti. Nema veze što godinama u nju ništa nismo ulagali, što nedostaju tuševi, što koncesionar svojim ležaljkama zauzima cijelu plažu pa nemate mjesto za kupanje ukoliko ne iznajmite ležaljku, al’ ne vidim razlog zašto bi se vi time trebali opterećivati. Vaše je da dođete i ostavite novce, za ostalo smo tu ipak – mi!

6. Navijački duh Splita je zaista jedinstven jer moj HDZ jedino navijačku scenu nije uspio uništit’ do sada, za razliku od samog splitskog sporta koji smo upropastili, u čiju infrastrukturu nismo ulagali zadnjih 40 godina i koji je samo sjenka onog što je nekoć bio.

7. Hajduk nitko ne smije dirati. To pravo je rezervirano isključivo za HNS i moje prijatelje iz HDZ-a koji vode ovaj savez i često odu do Međugorja. Točka!

8. Dioklecijanova palača je prekrasna i morete je obavezno pogledati. Nemojte zamjeriti što, zbog nepostojanja Odluke o komunalnom redu, palačom vlada nered, stoga, nemojte se ni čuditi ako vidite klima uređaje ili kanalice za kabele. Pa i Dioklecijan bi koristio klimu da je postojala u njegovo vrime! I baš šteta što niste došli koju godinu ranije jer bi imali priliku i vidjeti te prošetati prekrasnom marjanskom šumom. Ne, ne postavljajte mi sad pitanje kako smo i šumu uspjeli upropastiti. To, iskreno, ni meni do danas nije jasno. Postojali su neki stručnjaci koji su na to upozoravali, al’ u Hrvatskoj je svatko stručnjak pa nismo znali da misle ozbiljno.

9. Ne volimo buku noću, ali zato nismo ograničili vrijeme puštanja glasne muzike jer vjerujemo u vaše poštenje i apeliramo na vašu odgovornost. Vi ćete sami znati procijeniti kad vam je dovoljno zabave.

10. Dok ćemo vašu šetnju gradom u kostimu sankcionirat s 500 kn, s druge strane ćemo tolerirati ukoliko postavite štekat bez ugovora ili taj štekat preko noći višestruko naraste. Mi smo tolerantni kad to želimo, a ne kad je potrebno.

S druge strane, povjesničarka iz Siska, Vlatka Vukelić ostaje prilično ozbiljna u kritikama Oparinog discipliniranja turista.

“Pomalo i fjaka su dio Komunalnog reda? Slažem se s pravilima, ali očekivati od turista koji je došao na samo 7 dana da ne postoji izmedu 14 i 17 sati, u gradu koji želi biti perjanicom dalmatinskoga turizma, nije baš pametno. U redu, Opara nije član Mense, a nije očito niti ekipa koja mu je na ovome zapljeskala ili isto predložila. Svjesni smo mi vrućine i svjesni smo fjake, no jeste li vi svjesni da mi cijele godine radimo za tih 7 dana sunca i mora koje vi imate 365 dana? Možda da domaćim turistima spustite cijenu, pa kada ćemo biti 3 tjedna kod vas na ljetovanju, nastojat ćemo biti potpuno nevidljivi od 14 do 17. Možda da malo više cijenite ono od čega najbolje živite, a prilagodba nam nikome nije laka, ni nama kojima uvjerljivo fali vitamina D, ni vama koji ga valjda imate viška. Kako se ja ne bunim sto sam diskriminirana jer ne živim na morskoj obali, pa za to ne trazim neku državnu naknadu, možda ni vi ne biste trebali zahtjevati tako nešto šašavo u jeku turističke sezone…”

 

 

 

Autor:A. A./Dnevno
loading...
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.