fbpx
Ilustracija Profimedia

ONLINE OGLASI Prodaja dječjih kolica skoro se pretvorila u bitcoin prevaru

Autor: Dnevno/ I.I.

Prevaranti na internetu postaju sve više domišljatiji što potvrđuje pokušaj iznude novca putem online oglasa za prodaju u kojoj je prevarant tražio kupnju bitcoina u vrijednosti od 100 eura. Ovaj slučaj je Dnevno.hr prijavio čitatelj koji ima oglas za prodaju dječjih kolica na oglasnom servisu Njuškalo.

Kako objašnjava, na oglas se javila osoba imenom Rebecca koja se predstavila kao morski biolog na odmoru u Hrvatskoj.  “Poslala je upit za kolica, napisala da su lijepa i pitala jesu li još dostupna. Potvrdno sam odgovorio da su kolica još uvijek dostupna i da nisu prodana. Pristala je na cijenu od 250 eura i na uplatu kapare u iznosu od 125 eura”.

Dalje navodi kako su komunicirali i preko Whatsappa jer je korisnika na Whatsappu (ako ga ima instaliranog na mobitelu) lako pronaći pomoću njegova broja mobitela koji je dostupan iz oglasa. Nije joj dao broj svog tekućeg računa, već broj prepaid kartice, kojoj rok ionako uskoro istječe te je ubrzo primio email od ‘PayPala’ da transakcija nije moguća. Provjerom e-adrese s koje mu je ‘PayPal’ poslao mail otkrio da je lažna i da se koristi za zastrašivanje žrtava.


Potom je poslao mail ‘Rebecci’ o čemu je riječ, a ona je od njega tražila da kupi bitcoin u vrijednosti od 100 eura, što je on odbio. Javio se na pozive koji su uslijedili. “Javim se, kad ono muški glas mi prijeti da ako ne uplatim 100 eura na Western Union, otići će podnijeti optužnicu protiv mene u FBI”. Dodaje da su komunicirali na engleskom, a muški glas je imao indijski naglasak.

Nije pristao na prijetnje već mu je poručio da i Hrvatska ima policiju te da će ju on informirati o njihovoj korespondenciji, na što je prevarant odlučio prekinuti komunikaciju s čitateljem koji će ovaj slučaj prijaviti nadležnim tijelima.

Argentinski super-hacker uhićen zbog najnovije vrste internetske prijevare

Autor:Dnevno/ I.I.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.