Foto: Društvene mreže, CROPIX

‘ONA BI MOGLA ZNATI SVE, I MOTIV I NEPRIJATELJE!’ Policija ima novog ključnog svjedoka: ‘Ne smije se osjećati ugroženo’

Autor: Dnevno.hr

Psiholozi i psihijatri još uvijek nisu uspjeli dokučiti što je bio glavni okidač u glavi Koste K. da počini zločin kakav Srbija ne pamti. Dok se najmlađi masovni ubojica na svijetu još uvijek nalazi na promatranju, policija razgovara sa svim osobama koje su mu bile važne u životu, a do današnjeg su dana ispitani otac, majka, dadilja te školska psihologinja i pedagoginja. No, uskoro će na red doći i Kostina mlađa sestra, inače desetogodišnja djevojčica za koju beogradski mediji pišu da bi mogla biti ključna svjedokinja.

Kako piše Blic, na temelju svih dosadašnjih izjava, prije svega majke i dadilje, sestra bi mogla otkriti je li došlo do promjene u ponašanju njezina brata, kao i motiv iza zločina. Nadležni smatraju da bi upravo djevojčica mogla znati je li se s nekim svađao, je li nekome prijetio, je li njemu netko prijetio, je li imao simpatiju ili neuzvraćenu ljubav, pa čak i je li u stanu bilo kakvog oružja.

Posebno ispitivanje

Pišu i kako su Kosta i sestrica provodili dosta vremena zajedno, kao i da su bili skupa kod bake i djeda cijeli dan prije nego što je počinio masakr u osnovnoj školi na Vračaru. Kao što je ranije otkrila majka dječaka ubojice, Kosta i malena su dijelili sobu, zajedno su išli u školu, a dadilja ih je zajedno čuvala kada su roditelji bili odsutni.


No, s obzirom na to da se radi o djetetu od 10 godina, koje je doživjelo veliki šok te u jednom trenutku ostalo bez obitelji, zasad je ovaj razgovor odgođen. A kako izgleda ispitivanje djeteta otkrio je odvjetnik Denis Bećirić.

“Dijete se pregledava uz prisustvo psihologa, ne nužno uz prisustvo roditelja, već osoba iz Centra za socijalni rad. Stručni tim psihologa donosi ocjenu je li dijete sposobno svjedočiti”, pojašnjava Bećirić. Odvjetnica Natalija Rakić dodaje da bi izjava uopće mogla biti uzeta u obzir moraju biti prilagođeni uvjeti, a u obzir će se uzeti i zrelost djeteta, kao i kakav je odnos imala s bratom.

‘Ne smije osjećati ugroženo’

“Prema kaznenom zakonu ona spada u kategoriju djeteta, konvencije pružaju svu zaštitu djece, mora se voditi računa o dobi, spolu, psihičkom statusu djeteta, kao i o tome da je njezin brat počinitelj zločina. Dijete se ne smije osjećati ugroženo, niti se smije osjećati krivim.

S obzirom da je dječakov otac u pritvoru, a protiv majke je pokrenuta istraga kako bi se utvrdilo je li bilo zanemarivanja i zlostavljanja djeteta, postoji mogućnost da će djevojčica biti ispitana bez roditelja”, rekla je Rakić.

No, dodaje i da bi majka trebala biti prisutna, ako nadležni procijene da je to u redu, jer bi po zakonu na ispitivanju trebao biti jedan roditelj. Ukoliko se vještačenjem utvrdi da je dijete spremno svjedočiti, njegove će se riječi cijeniti u daljnjem radu na predmetu.

 
 

Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.