Foto: Pixsell

ON PLIVA PROTIV STRUJE! HRVAT IZ BiH POSLAO OŠTRU PORUKU ZAGREBU! Koalirao s Bošnjacima: ‘Veći sam katolik i Hrvat od onoga što određuje Dragan Čović’

Autor: N.K

Načelnik bosanskohercegovačke općine Prozor-Rama u četvrtom mandatu i član stranke HDZ 1990. godine, Jozo Ivančević, po mnogočemu je netipičan političar u BiH.

Jedan je od rijetkih hrvatskih političara u BiH koji se protivi politici predsjednika Zorana Milanovića i premijera Andreja Plenkovića, a posve neobično, u općinskom vijeću koalira s bošnjačkom Strankom demokratske akcije (SDA).

Ivančević je 2004. ili 2005 izašao iz danas najglasnije hrvatske političke opcije u BiH, stranke HDZ BiH koju predvodi Dragan Čović, jer je kako kaže bio nezadovoljan onime “što se tamo radilo”. Nakon toga, s Božom Ljubićem osnovao je HDZ-a 1990, stranku koja je danas na klimavim nogama. Za Nacional je uputio kritiku politici HDZ-a BiH i hrvatskog državnog vrha.

Koalicija s Bošnjacima

Poručuje kako nema ničega lošeg u koaliranju s Bošnjacima, dapače, smatra da bi se Hrvati u BiH trebali okrenuti njima, a ne Republici Srpskoj.

“Koalicija odlično funkcionira. I međunacionalni odnosi u Općini su korektni. Za mene glasaju i Bošnjaci. Odnosi bi bili još i bolji da nam ih, s obje strane, ne kvari politika ‘odozgo'”, rekao je Ivančević dodavši kako sve dobre odluke u općini pokušava minirati HDZ BiH jer ih nisu oni donijeli.

Rekao je i kako je HNS BiH isto što i HDZ BiH. “U HNS-u kažu: ako nisi u HNS-u, nisi ni katolik ni Hrvat. A ja odgovaram da sam veći i katolik i Hrvat od onoga što određuje Dragan Čović. To je baš prljava propaganda”, rekao je Ivančević.

Osvrnuo se i na činjenicu da je hrvatski državni vrh odabrao stranu u ovim previranjima, a to je HDZ BiH zbog čega su zaoštrili odnosi s Bošnjacima, a zatoplili s Miloradom Dodikom.




Dodik negativistički gleda Hrvate

“A vidjeli ste, opet, politiku Republike Srpske i kako se ona odnosi prema Hrvatima u BiH: ‘Sve može, samo ne diraj RS.’ Ako se slučajno dirne, odmah će se Dodik suprotstaviti Čoviću, a, kao, smatraju se nekim prijateljima. Taj savez je loš. Nama je pametnije da imamo bolji i konstruktivniji odnos s Bošnjacima jer živimo u Federaciji BiH. To bi za nas bila pozitivnija politika. Nažalost, nije tako: podržavaju Dodika koji negativistički gleda Hrvate – i u BiH, a i u Hrvatskoj. S njim ne bi smjelo biti kompromisa ni saveza”, rekao je Ivančević.

Ivančević se slaže da bi Hrvati trebali birati svojeg predstavnika i promijeniti izborni zakon. Zalaže se da bi trebalo uspostaviti i paritet u izboru jer kako kaže “Hrvatima u BiH uvijek dominira manjina iz Hercegovine”, rekao je.




Autor:N.K
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.