fbpx
Foto: MORH/ T. Brandt

‘ON JE U MILANOVIĆEVOJ SKUPINI NEMOĆI!’ Banožić kipi zbog novih ‘manevara’, žestoko upozorio: ‘Tada će se jasno imenom i prezimenom znati tko je bio protiv toga’

Autor: L.B.

Ministar obrane Mario Banožić ustvrdio je kako postoji sprega između predsjednika Republike Zorana Milanovića i predsjednika saborskog Odbora za obranu Franka Vidovića (Socijaldemokrati), koji je danas demonstrativno napustio sjednicu Odbora, te “nesamostalnost odlučivanja saborskog zastupnika, što nije dobro”.

“Vrlo je jasno da postoji jedna nesamostalnost odlučivanja saborskog zastupnika i mislim da to nije dobro, osobito kada je riječ o ovakvim temama koje su vrlo ozbiljne”, izjavio je Banožić nakon sjednice saborskog Odbora za obranu, koju je Vidović napustio na početku, prije glasanja o prijedlogu Odluke o sudjelovanju pripadnika OS RH u misiji EU za vojnu pomoć za potporu Ukrajini – EUMAM.

Osim toga, Banožić je kazao i da je “Vidović teme koje je ranije kao predsjednik Odbora podržavao te rekao da su dobre, poslije problematizirao u javnosti, vjerojatno po nagovoru predsjednika Republike”.


‘Ne da postoji sprega, možete je nacrtati’

Na opetovani upit misli li da postoji sprega između Vidovića i predsjednika Milanovića uzvratio je: “Ne da postoji, nego jednostavno je možete nacrtati.”

Naime, Vidović je prije napuštanja sjednice rekao i da vlada svojim postupkom krši Ustav “jer je prijedlog Odluke koji je upućen u saborsku proceduru uputila bez da je, kao ovlašteni predlagatelj, prethodno zatražila suglasnost predsjednika Republike”.

Poručio je i kako su time “odgovornost za kršenje Ustava, ukoliko dođe do glasanja, prebacili na Hrvatski sabor i izabrane zastupnike koji su na početku mandata prisegnuli na Ustav.”

‘Ako nemamo dvotrećinsku većinu, ne idemo u misiju’

A što će biti ako u Saboru ne dobiju potreban 101 zastupnički glas za vladin prijedlog Odluke o sudjelovanju pripadnika Oružanih snaga RH u misiji EU za vojnu pomoć za potporu Ukrajini – EUMAM, Banožić je rekao kako je tu zakon jasan.

“Ako nemamo dvotrećinsku većinu u Hrvatskom saboru, nećemo ići u vojnu misiju. Ali tada će se jasno imenom i prezimenom znati tko je bio protiv toga”, poručio je.

Istaknuo je da se u EUMAM-u ne radi samo o obuci već je riječ i o dva zapovjedna mjesta u okviru Zapovjednog stožera u Poljskoj i tri u Njemačkoj. Naveo je da misijom stavljaju naglasak na mir, pomoć ukrajinskim vojnicima da ovladaju situacijama i spase živote vojnika, ali i civila. Ponovio je kako je i na sjednici Odbora dokazano da ne stoji teza kako ta odluka nije donesena na ustavan način i da nije u skladu sa zakonom. Istaknuo je kako su jasni članci zakona temeljem kojih je odluka donesena.
‘Vidović je u Milanovićevoj skupini nemoći’

“Manevri koji su se dogodili na sjednici Odbora još jednom potvrđuju da se radi o izbjegavanju odgovornosti, prije svega odgovornosti saborskih zastupnika da se jasno izjasne, da ili ne. Jesu li za RH, za Hrvatsku vojsku i njenu sigurnost kao članice EU, Vijeća EU, koje je donijelo odluku da se članice uključuju u mirovnu misiju vojne pomoći Ukrajini”, kazao je.

Naglasio je kako je Hrvatska vojska uvijek bila priznata u svim misijama i operacijama u kojima smo sudjelovali te cijenjena po svojoj spremnosti i sposobnostima.

Potpredsjednik saborskog Odbora za obranu Ante Deur, upitan o Vidovićevom napuštanju sjednice, rekao je da ga to nije iznenadilo jer je Vidović u “skupini nemoći” predsjednika Republike Zorana Milanovića.
“Nažalost, on je hrvatski branitelj. Možda sam uvijek do kraja mislio da on ima jedan stav kojim ga neće predsjednik Milanović uvjeriti da bude protiv pomoći Ukrajini. Nažalost, to se baš dogodilo”, kazao je.

Autor:L.B.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.