On je svoje milijarde zamračio, a vi? Dnevno.hr u posjedu je podataka o financijskom rasulu Agrokora davno prije 2017.

Autor:

Dobro nas je sve skupa nasanjkao i još uvijek nas sanjka dragi naš odbjegli Gazda. Izgleda da Ivica Todorić medijima i javnošću manipulira jednako uspješno kao i prije svoga kraha. Kada ga gledamo u rijetkim intervjuima i obraćanjima, on ostavlja dojam dobroćudnog starca kojemu je učinjena velika nepravda. Dok je Gazda gradio Hrvatsku i za sve nas činio samo i isključivo dobro, došli su neki mrzitelji svega i uzeli mu sve. A on, ni kriv ni dužan, u Londonu sada koricom suhog kruha hrani golubove, poput Nikole Tesle. Zla londonska policija brani mu čak i taj skroman užitak!

E, moj Gazda. Priča nije baš toliko jednostavna, niti u toj romantičarskoj prispodobi koju plasira ima imalo istine. Iako se danas u Hrvatskoj svi ponašaju kao da je Agrokor krahirao 2017. , realnost je puno drugačija. Nikad objavljeni podaci koje u posjedu ima portal Dnevno.hr, pokazuju da je financijsko rasulo počelo već 2011. , u vrijeme kada je dobri Gazda u medijima i među političarima bio obožavan poput indijskog božanstva.

Financijska izvješća u normalnim su zemljama javno dostupni dokumenti koji pomažu kreditorima i nadležnim institucijama utvrditi poslovanje određene kompanije. Mi, nažalost, ne živimo u normalnoj zemlji već u distopiji u kojoj su neki, politički, financijski i pravno, jednostavno jednakiji od drugih. Kriterij je samo jedan – dubok džep pa ako ga imaš, možeš zamračivati milijune, dekapitirati jahtom turiste, činiti ratne zločine, sklapati sumnjive menadžerske ugovore pa onda kad te ‘klepe’ zbrisati u Dubai… Primjera je mnogo, previše za jednu zemlju, članicu Europske unije, ali što je tu je. Takvi uvjeti ‘poslovanja’ omogućili su Todoriću prikrivanje stvarnih troškova Agrokora i lažno prikazivanje kompanije tako da stalno ima dobit.

To je Todorićeva stara metoda, no, nagli i nevjerojatan porast prikrivanja troškova dogodio se 2011. Te je godine s 58 milijuna kuna skrivenih troškova, iznos povećan sedam puta i skočio na nevjerojatnih 429 milijuna kuna! Što se to dogodilo 2011. i kakvo je bilo ekonomsko-političko okruženje da se Gazda usudio na takav ekstreman muljatorski potez?

Mnogo toga. Te je godine Todorić dobio želju da kupi Mercator i tako zavlada Slovenijom. Imalo se, moglo se, a i događaji u zemlji omogućili su mu vjetar u leđa. Krajem 2010. uhićen je bivši premijer Ivo Sanader i javnost je bila zabavljena njegovim grijesima. Te 2011. godine na izborima je pobijedio Zoran Milanović, a Todorić bio na vrhuncu svog božanskog statusa u medijima i politici. Bio je tolika ‘sveta krava’ da su sve medijske kuće objavljivale tekstove o ‘ljubljenju bika u rogove’, a svakom novinaru koji bi se dotaknuo Gazde u negativnom kontekstu pa makar razlog bio najbanalniji, radno bi mjesto bilo ugroženo. Već 2010. bivša je premijerka Jadranka Kosor izjavila da bi Todorić trebao biti ministar gospodarstva (!), a njen nasljednik Zoran Milanović bio je dovoljno pametan da zna da je ono što je dobro za Agrokor, dobro i za državu.

I dok je Todorić bio ljubljen u rogove od strane politike i od strane medija kao nikad prije, zapravo je počelo financijsko ludilo u Agrokoru koje je na kraju dovelo do njegova kraha. Skriveni troškovi povećavali su se iz godine u godinu da bi koncem 2016. narasli na nevjerojatnih 2, 265 milijardi kuna! Todoriću je sve ovo prolazilo jer ga nitko nije smio taknuti, no imao je i svoju vlastitu revizorsku kuću koja je kao velikog klijenta imala samo njega. U tim je uvjetima mogao raditi što je htio, a ovdje gdje je sad, nije ga doveo Lex Agrokor i izvanredna uprava, nego isključivo njegova bahatost i pohlepa potpomognuta zaštitom politike i medija.

(nastavlja se…)

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.