Foto: Davor Javorovic/PIXSELL/ Ilustracija

OMIKRON SE BRZO ŠIRI KOD SUSJEDA: Novi slučajevi zaraze evidentirani su i na sjeveru i na jugu zemlje

Autor: Dnevno.hr

Vrlo zarazna varijanta koronavirusa, omikron, brzo se širi Italijom, a novi slučajevi zaraze evidentirani su i na sjeveru i na jugu zemlje, priopćio je u subotu Nacionalni institut zdravstva (ISS).

U priopćenju Instituta stoji da je mreža regionalnih laboratorija dosad evidentirala 84 slučajeva zaraze omikronom, što je veliko ubrzanje u odnosu na 55 slučajeva, koliko ih je zabilježeno u petak ujutro.

Trideset i tri slučaja otkrivena su sjevernoj talijanskoj regiji Lombardiji, u području oko Milana, a još 20 ih je otkriveno u južnoj regiji Kampaniji, u području oko Napulja.

Predsjednik Nacionalnog instituta zdravstva Silvio Brusaferro je kazao da je širenje omikrona u zemlji “očekivano i da je u skladu s onim što smo vidjeli u ostalim državama” te da će Talijani “vjerojatno svjedočiti daljnjem povećanju novozaraženih u danima koji slijede”.

Italija, prva zemlja na Zapadu koju je početkom prošle godine pogodila pandemija covida-19, posljednjih tjedana bilježi porast broja novozaraženih i smrtnih slučajeva, no dnevni broj slučajeva zaraze i smrti još uvijek je znatno niži nego u nekim drugim europskim državama poput Britanije i Njemačke.

Zdravstvene vlasti u petak su izvijestile o 120 smrtnih slučajeva povezanih s koronavirusom u odnosu na 123 dan ranije, dok je dnevni broj novozaraženih porastao s 26.109 na 28.632.




Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.